Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ζιμπάμπουε: Εκτακτη συνεδρίαση για την αποπομπή Μουγκάμπε

Η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος της Ζιμπάμπουε ZANU-PF θα συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί της Κυριακής προκειμένου να αποπέμψει από την ηγεσία του τον 93χρονο πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος της Ζιμπάμπουε ZANU-PF θα συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί της Κυριακής προκειμένου να αποπέμψει από την ηγεσία του τον 93χρονο πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο κόμμα, η συνεδρίαση αυτή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10.30, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Η κεντρική επιτροπή σχεδιάζει να αποκαταστήσει τον αντιπρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα που αποπέμφθηκε πριν από 15 ημέρες ενώ ταυτόχρονα θα καθαιρέσει την Γκρέις Μουγκάμπε, τη σύζυγο του προέδρου, από την ηγεσία του τμήματος γυναικών του κόμματος.

Στη Χαράρε, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από το πρωί για να γιορτάσει το τέλος της εποχής του Μουγκάμπε, ξέσπασε σε αποδοκιμασίες βλέποντας την αυτοκινητοπομπή του προέδρου να αποχωρεί από την προεδρική κατοικία.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι ο πρόεδρος δεν βρισκόταν στο όχημα με το οποίο μετακινείται συνήθως.

Πορεία διαδηλωτών στην κατοικία του Μουγκάμπε

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες ανέκοψαν χιλιάδες διαδηλωτές που κατευθύνονταν στο προεδρικό μέγαρο στη Χαράρε για να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρκατορείου.

Οι διαδηλωτές, που συμμετέχουν σε μια ημέρα εθνικής κινητοποίησης για την παραίτηση του αρχηγού του κράτους που τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό από τον στρατό αυτή την εβδομάδα, κάθισαν στο οδόστρωμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το προεδρικό μέγαρο.
Στρατιώτες, φορώντας μάσκες, επιτηρούσαν τους διαδηλωτές ενώ ελικόπτερα υπερίπταντο του σημείου.

Παράλληλα χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνονταν προς την ιδιωτική κατοικία του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που βρίσκεται στα προάστια της Χαράρε, σύμφωνα με άλλο δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ο στρατός πήρε τον έλεγχο της χώρας σε υποστήριξη του Έμερσον Μνανγκάγκουα, του αντιπροέδρου ο οποίος αποπέμφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον αρχηγό του κράτους ως αποτέλεσμα μιας εντατικής εκστρατείας της συζύγου του, Γκρέις Μουγκάμπε.

Την Πέμπτη (προχθές) ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον στρατό και τον πρόεδρο ο οποίος προς το παρόν παραμένει στην εξουσία.

Χθες βράδυ ο στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «υποστηρίζει πλήρως» τις διαδηλώσεις κατά του Μουγκάμπε που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ειρηνικές.

Σήμερα το πρωί χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα, χαιρετίζοντας την επέμβαση του στρατού κατά του 93χρονου προέδρου.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024