Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΑ του ΟΗΕ: Καμία απόφαση για τα χημικά στη Συρία

ΣΑ του ΟΗΕ: Καμία απόφαση για τα χημικά στη Συρία

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της εντολής της ομάδας που ερευνά την ευθύνη χρήσης χημικών όπλων στη Συρία δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνταν κατ' ελάχιστον για να εγκριθεί. Νωρίτερα, η Ρωσία είχε ασκήσει βέτο στο αμερικάνικο σχέδιο.

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της εντολής της ομάδας που ερευνά την ευθύνη χρήσης χημικών όπλων στη Συρία δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνταν κατ’ ελάχιστον για να εγκριθεί. Νωρίτερα, η Ρωσία είχε ασκήσει βέτο στο αμερικάνικο σχέδιο.

Η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Ερευνας (JIM) του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος είχε επιρρίψει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις την ευθύνη για επίθεση με τη χρήση του απαγορευμένου νευροτοξικού αερίου σαρίν την 4η Απριλίου, επρόκειτο να εκπνεύσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Για να εγκριθεί μια απόφαση πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Βέτο για δέκατη φορά

Η Ρωσία είχε ασκήσει νωρίτερα για δέκατη φορά το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης για τη Συρία, μπλοκάροντας το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη συνέχιση της διεθνούς έρευνας όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Ουάσιγκτον και Μόσχα είχαν αξιώσει να διεξαχθεί διπλή ψηφοφορία την Πέμπτη επί των ανταγωνιστικών σχεδίων απόφασης του ΣΑ που είχαν καταρτίσει. Τα δύο τελικά σχέδια πρότειναν αμφότερα την παράταση της εντολής των ερευνητών για έναν χρόνο.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, απαιτούσε να αναθεωρηθεί η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Ερευνας (JIM) και να μπει στο συρτάρι η τελευταία του έκθεση.

Από την άλλη, το αμερικανικό σχέδιο αρνιόταν κάθε αναθεώρηση της έκθεσης αυτής και προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για τη διάπραξη επιθέσεων με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και, δυνητικά, τη χρήση βίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024