Την πιο δύσκολη νύχτα της πολιτικής ζωής της καλείται να αντιμετωπίσει η Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Με το κόμμα της σαφώς αποδυναμωμένο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της γαλλικής πλευράς να αποτελεί σημείο διαφωνιών και τον εφιάλτη νέων εκλογών, η Μέρκελ πραγματοποιεί συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν και η επικεφαλής του CDU διεμήνυσε ότι οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα αποφέρουν καρπούς, πυκνώνουν τα σενάρια περί αδιεξόδου στις επαφές.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι προσέρχονται στη «Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών», με έναν μακρύ κατάλογο θεμάτων. Δημόσια οικονομικά, προϋπολογισμός, φορολογία, όπως και Ευρώπη, Τουρκία και προσφυγικό θα αποτελέσουν το κυρίως πιάτο στο μενού των συναντήσεων.

Τα θέματα θα αξιολογηθούν και θα κατανεμηθούν ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας στην επίλυσή τους σε α) απλά προς επίλυση, β) δυσκολότερα και γ) θέματα που εγείρουν διαφωνίες.

Τις διαφορετικές θέσεις των κομμάτων του συνασπισμού «Τζαμάικα», Xριστιανοδημοκρατών (CDU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen), έχει επισημάνει η Μέρκελ χωρίς να αποκλείει, με τον τρόπο της, την πιθανότητα οι συνομιλίες να οδηγηθούν στο κενό.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν κρίσιμο το 24ωρο μέχρι την Παρασκευή που θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Άλλωστε και η ίδια η επικεφαλής του CDU έχει δώσει μια γεύση από την κρισιμότητα της κατάστασης, λέγοντας ότι αναμένεται να διεξαχθεί μαραθώνιος συνομιλιών.

«Δεν αποκλείονται εκλογές»

«Εάν οι Συντηρητικοί, οι Πράσινοι και οι Φιλελύθεροι δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, δεν υπάρχει περίπτωση να αποφευχθούν νέες εκλογές» γράφει το Spiegel.

«Σε 24 ώρες φτάνει η ώρα της αλήθειας. Το βράδυ της Παρασκευής, οι τέσσερις δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι, Xριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), Φιλελεύθεροι (FDP) και Πράσινοι (Die Gruenen), θα αποφασίσουν εάν μετά τις διερευνητικές συζητήσεις θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα». Οι διαφορές είναι ακόμα μεγάλες και τους εμπλεκόμενους διακατέχει σκεπτικισμός» γράφει η Sueddeutsche Zeitung.

Καυτή πατάτα αποτελεί το ζήτημα του προσφυγικού για το οποίο πριν από τις γερμανικές εκλογές η Μέρκελ φάνηκε να υποχωρεί από τη συντηρητική της πολιτική υποστηρίζοντας την υποδοχή προσφύγων, ώστε να μην πέφτει το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία μόνο.

Η πίεση που ασκείται από τους βαυαρούς συμμάχους CSU στη Μέρκελ είναι εμφανής. Αιωρείται το σχέδιο των Συντηρητικών σχετικά με το πλαφόν στις ετήσιες αφίξεις προσφύγων στις 200.000.

«Δεν είμαι σίγουρος εάν μπορούμε να επιλύσουμε όλες μας τις διαφορές» δήλωσε ανώτατο στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών θέτοντας επί τάπητος το θέμα τους αδιεξόδου στις συνομιλίες.

Μέλος του CDU δήλωσε από την πλευρά του στο Passauer Neue Presse ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με κάθε κόστος.

«Μια αποτυχία της Τζαμάικα θα σήμαινε και αποτυχία της Μέρκελ» γράφει η Bild, εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων αναμέσα στα υποψήφια κόμματα της γερμανικής κυβέρνησης.

Παρόλο που αναμένονται συμβιβσμοί από Φιλελεύθερους και Πράσινους, θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η Ευρώπη παραμένουν αγκάθια στις συνομιλίες.

Ανοιχτά παραμένουν και ζητήματα ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το Reuters, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για το θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και για την μελλοντική πορεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ανησυχία στους κόλπους του CDU προκαλούν και οι προτάσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μιας που οι Πράσινοι τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη για ενδυνάμωση της Ευρώπης. Ωστόσο το κόμμα της Μέρκελ δεν φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με αυτή την άποψη.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr