Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σβεν Μίσλινατ: Ο «Diamond Eye» που θέλει δίπλα του ο Βενγκέρ

Κρύβεται πίσω από… θαύματα όπως ο Πιερ- ‘Εμερικ Ομπαμεγιάνγκ, ο Σίνι Καγκάβα, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ο Ουσμάν Ντεμπελέ. Ένας απόμακρος «προφήτης» του ποδοσφαίρου, που ξαφνικά είδε το όνομα του να γίνεται θέμα από το ίδιο το ESPN. Όχι άδικα. Ολόκληρη Άρσεναλ του προσφέρει «λευκή επιταγή» προκειμένου να αφήσει την εύφορη κοιλάδα του Ρουρ, για το κοσμοπολίτικο Λονδίνο. Του προσφέρει το δικαίωμα να κάνει και ο ίδιος, ότι όλα εκείνα τα «λαβράκια» που έφερε στην επιφάνεια. Μια μεγάλη μεταγραφή. Ο λόγος για τον “Diamond Eye” Σβεν Μίσλινατ.

Κρύβεται πίσω από… θαύματα όπως ο Πιερ- ‘Εμερικ Ομπαμεγιάνγκ, ο Σίνι Καγκάβα, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ο Ουσμάν Ντεμπελέ. Ένας απόμακρος «προφήτης» του ποδοσφαίρου, που ξαφνικά είδε το όνομα του να γίνεται θέμα από το ίδιο το ESPN. Όχι άδικα.

Ολόκληρη Άρσεναλ του προσφέρει «λευκή επιταγή» προκειμένου να αφήσει την εύφορη κοιλάδα του Ρουρ, για το κοσμοπολίτικο Λονδίνο. Του προσφέρει το δικαίωμα να κάνει και ο ίδιος, ότι όλα εκείνα τα «λαβράκια» που έφερε στην επιφάνεια. Μια μεγάλη μεταγραφή.

Ο λόγος για τον “Diamond Eye” Σβεν Μίσλινατ. Τον 45άχρονο διευθυντή του τμήματος σκάουτινγκ της Ντόρτμουντ. Αρνήθηκε στο παρελθόν την «πρόσκληση» της Μπάγερν Μονάχου, δηλώνοντας τη πίστη του στη Μπορούσια. Έχει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2021.

Ο Αρσέν Βενγκέρ όμως φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο να τον δελεάσει, προσφέροντας τη θέση που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει στους «Κανονιέρηδες» (έπειτα από 21 ολόκληρα χρόνια) ο Στιβ Ρόουλι. Επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ. Ένα σκαλοπάτι κάτω από τον Αλσατό… μονάρχη!

Τεράστια η παράδοση της Άρσεναλ στον εντοπισμό, αλλά και την ανάδειξη σπουδαίων ποδοσφαιριστών. Ειδικά στα 90s, και τέλος πάντων όσο ο Βενγκέρ άνοιγε τους… ορίζοντες. Την τελευταία 10ετία όμως είναι οι Γερμανοί που έχουν πάρει τα «ηνία». Όχι, από την Άρσεναλ. Από όλους. Με την γνωστή μεθοδικότητα τους, με το ξεκάθαρο πλάνο τους στο να ανακατασκευάσουν το ποδόσφαιρο τους. Εκείνο που δημιουργείται, και δεν αγοράζεται.

Ελέγχουν ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό την παγκόσμια αγορά. Έχουν δημιουργήσει δίκτυα πολύ υψηλού επιπέδου, σε σημείο που να απολαμβάνουν πλέον τον σεβασμό των τεχνοκρατών του ποδοσφαίρου.

Πρόσωπα όπως ο τεχνικός διευθυντής της Γκλάντμπαχ Μαξ Έμπερλ (που έδωσε μάχη για την απόκτηση του Παναγιώτη Ρέτσου), ή σαν τον Μίσλινατ είναι τόσο «δημοφιλείς» όσο και τα… ευρήματα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον πολλά Γερμανικά κλαμπ «προσφέρουν» σε άλλες ομάδες αντί… ενοικίου παροχή σκάουτ.

Μπορείς να συνεργαστείς με τη Λεβερκούζεν για παράδειγμα, αν λάβουμε υπόψιν μας πως μια τέτοια πρόταση έγινε πριν από μερικά καλοκαίρια σε κορυφαία ελληνική ομάδα. Έχει εκατοντάδες «ανιχνευτές ταλέντων» σε ολόκληρο τον κόσμο, το συγκρότημα που πλέον ανήκει ο Παναγιώτης Ρέτσος. Τα ευρήματα τους, δεν είναι όλα επιπέδου… Μπουντεσλίγκα. Αντί αμοιβής λοιπόν τα συστήνουν σε άλλους.

Λέγαμε όμως για τον Μίσλινατ, ο οποίος ξεκίνησε από «ανιχνευτής» στη Ντόρτμουντ. Ο 45άχρονος είδε την καριέρα του να «αλλάζει επίπεδο» όταν ανακάλυψε στην Ιαπωνία, τον 21άχρονο τότε Καγκάβα. «Φτιάξαμε 10-15 βίντεο ανάλυσης για εκείνον. Μόλις ολοκληρώσαμε την δουλειά μας ήμασταν βέβαιοι ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή που μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Η Ντόρτμουντ έδωσε 350.000 ευρώ και δύο χρόνια αργότερα έβαλε στα ταμεία της 15,6 εκατ λίρες προκειμένου να στείλει τον Καγκάβα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. H ιστορία του «Diamond Eye» είχε μόλις αρχίσει.

Ακολούθησε ο Ματς Χούμελς, ο Γιακούμ Μπλατζικόσφσκι, ο Νέβεν Σούμποτιτς, ο Σβεν Μπέντερ, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Μια λαμπερή συλλογή που έμεινε στην ιστορία ως «η χρυσή γενιά της Ντόρτμουντ». Η ομάδα που έφτασε ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, υπό τις οδηγίες του Γιουργκέν Κλοπ.

Όλοι, «παιδιά» του Μίσλινατ ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει να καμαρώνει και για τον Ουσμάν Ντεμπελέ. Αγοράστηκε από τη Ρεν αντί του ποσού των 13,5 εκατ ευρώ το καλοκαίρι του 2016. Πουλήθηκε 25 Αυγούστου στη Μπαρτσελόνα με 94.5 εκατ ευρώ!

Αν θα δεχθεί την.. πρόκληση Βενγκέρ; Είναι άγνωστο. Τέτοιοι άνθρωποι δύσκολα αποφασίζουν μεγάλες αλλαγές. Το σίγουρο όμως είναι ότι πρόκειται για μια υπόθεση που δημιουργεί δεδικασμένο. Η Άρσεναλ έκανε πρώτη αυτό που σκέφτονται ήδη οι περισσότεροι, στην αυτοκρατορία της Πρέμιερ Λιγκ.

Εκεί όπου μόνο το φετινό καλοκαίρι οι ομάδες διέθεσαν περισσότερο από 1,5 δισ ευρώ για την ενίσχυση τους. Αλλάζει το ποδόσφαιρο. Και τις αλλαγές τις καταλαβαίνει κανείς από την… κορυφή.

Δ.Δελλής

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024