Η κυβέρνηση του Καράκας κατέληξε την Τετάρτη σε συμφωνία με τη Ρωσία για την αναδιάρθρωση χρέους της Βενεζουέλας (ομόλογα συνολικής αξίας 3,15 δισ. δολαρίων) που κατέχει η Μόσχα. Μετά τον οίκο S&P’s και ο οίκος Fitsch ανακοίνωσε την ότι θεωρεί τη Βενεζουέλα σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας», καθώς δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει δόσεις του χρέους της.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, συμφωνήθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας μέσω μιας δεκαετούς παράτασης του χρόνου ωρίμασης των ομολόγων που κατέχει η Μόσχα. Η συμφωνία προβλέπει «ελάχιστες αποπληρωμές» τα πρώτα έξι χρόνια.

«Η ανακούφιση που παρέχεται στη Δημοκρατία της Βενεζουέλας με την αναδιάρθρωση του χρέους θα επιτρέψει την ανακατεύθυνση πόρων για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, θα βελτιώσει τη φερεγγυότητά της ως οφειλέτη και θα δώσει στους άλλους πιστωτές της χώρας ένα παράδειγμα προς μίμηση», σημειώνει χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Η Μόσχα αποτελεί το μεγάλο στήριγμα του Καράκας στη διεθνή σκηνή, καθώς έχει χορηγήσει δάνεια και άλλη οικονομική βοήθεια στη χώρα μέσω της γιγαντιαίας κρατικής ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft», έγραφαν την Τετάρτη οι «Financial Times».

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας