
Η καλή στοματική υγεία μειώνει την αρτηριακή πίεση
Η επιθετική θεραπεία της ουλίτιδας ενδεχομένως να συντελεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά στα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυυνο εκδήλωσης υπέρτασης σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια.
Η επιθετική θεραπεία της ουλίτιδας ενδεχομένως να συντελεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά στα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυυνο εκδήλωσης υπέρτασης σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια.
Οι ερευνητές του 1ου Συνεργαζόμενου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen της Κίνας, με επικεφαλής τον Δρ Τζουν Τάο έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 107 κινέζους άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, που είχαν προϋπέρταση, δηλαδή αρτηριακή πίεση στο άνωτατο φυσιολογικό όριο και μέτρια έως σοβαρή ουλίτιδα. Οι μισοί υποβλήθηκαν σε εντατική θεραπεία για την ουλίτιδα και οι άλλοι μισοί στην συνήθη αγωγή.
Η τελευταία αφορούσε βασικές οδηγίες στοματικής υγιεινής και καθαρισμός των δοντιών απο την πλάκα, ενώ η εντατική θεραπεία επιπλέον αντιβιοτική θεραπεία, βαθύ καθαρισμό και αφαίρεση δοντιών, όπου κρινόταν απαραίτητο.
Έναν μήνα μετά τη θεραπεία της ουλίτιδας, η συστολική αρτηρικαή πίεση ήταν 3 μονάδες χαμηλότερη στην ομάδα της εντατικής θεραπείας από την ομάδα της βασικής αγωγής. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά ως προς την διαστολική αρτηριακή πίεση.
Τρεις μήνες αργότερα, η συστολική πίεση ήταν σχεδόν 8 μονάδες χαμηλότερη και η διαστολική σχεδόν 4 μονάδες χαμηλότερη στα άτομα που είχαν κάνει εντατική αγωγή για την ουλίτιδα. Έξι μήνες μετά την θεραπεία η συστολική ήταν σχεδόν 13 μονάδες χαμηλότερη και η διαστολική σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερη, στην ομάδα της εντατικής αγωγής για την ουλίτιδα.
«Η μελέτη επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι η εντατική περιοδοντική παρέμβαση από μόνη της μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αν αναστείλει την φλεγμονή και να βελτιώσει την ενδοθηλιακή λειτουργία», εξήγησε ο Δρ Ταο.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Σέρρες: «Μαϊμού» υπάλληλος ΔΕΔΔΗΕ εξαπάτησε γυναίκα και της άρπαξε μετρητά και κοσμήματα αξίας 26.000 ευρώ
- Έκτακτα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
- Συναγερμός στα Χανιά: Συγκρούστηκαν δύο πλοία στο λιμάνι της Σούδας
- H ηχορύπανση ίσως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον
- Unai: Το βασκικό όνομα που σημαίνει «φύλακας του κοπαδιού»
- Ακρόπολη: Πώς έγινε η επίθεση με μαχαίρι σε Ελληνοαμερικανούς τουρίστες – «Πήγε να σφάξει τη γυναίκα»