Πληθωρικός τόσο ως προς τον αριθμό των μοντέλων όσο και ως προς τον αριθμό αριστείων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο νέος κύκλος δοκιμών πρόσκρουσης του EuroNCAP, καθώς και τα οκτώ μοντέλα, στην πλειονότητά τους SUV, απέσπασαν την κορυφαία διάκριση της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής. Ο λόγος για τα Citroen C3 Aircross, Mitsubishi Eclipse Cross, Opel Crossland X, Seat Arona, Skoda Karoq, VW T-Roc, VW Polo και Volvo XC60.

Το τελευταίο συνεχίζοντας την παράδοση ασφάλειας της Volvo και του ΧC90, με τις βαθμολογίες που απέσπασε στις διαφορετικές κατηγορίες αξιολόγησης αναδείχθηκε και ως το ασφαλέστερο μοντέλο εξ όσων έχουν δοκιμαστεί από το EuroNCAP την φετινή χρονιά.

Αναλυτικά, το Volvo XC60 απέσπασε σχεδόν την «απόλυτη» βαθμολογία του 98% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών καθώς και 95% στην κατηγορία όπου αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των περιφερειακών συστημάτων ασφαλείας. Στις κατηγορίες προστασίας παιδιών και πεζών σε ενδεχόμενο ατύχημα βαθμολογήθηκε με 87% και 75% αντίστοιχα.

Με 97% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών αξιολογήθηκε το Mitsubishi Eclipse Cross το οποίο βαθμολογήθηκε με 71% για τα περιφερειακά συστήματα ασφάλειας που διαθέτει, με 78% στην κατηγορία προστασίας παιδιών και με 80% στην κατηγορία προστασίας πεζών σε ενδεχόμενο ατύχημα.

Υψηλές είναι οι βαθμολογίες και του πρώτου SUV της Seat, Arona το οποίο απέσπασε 95% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, 80% στην κατηγορία προστασίας παιδιών, 77% στην κατηγορία όπου αξιολογείται η προστασία πεζών σε ενδεχόμενο ατύχημα και 60% για την αποτελεσματικότητα και την πληρότητα των συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας που διαθέτει.

Αντιστοίχως υψηλές ήταν και οι βαθμολογίες του ομόσταυλου VW Τ-Roc το οποίο αξιολογήθηκε με του 96% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, με 75% στην κατηγορία όπου αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των περιφερειακών συστημάτων ασφαλείας και 87% και 79% στις κατηγορίες προστασίας παιδιών και πεζών σε ενδεχόμενο ατύχημα.

Με 96% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, 85% σε αυτή της προστασίας παιδιών, 76% στην κατηγορία προστασίας πεζών και με 59% για τα περιφερειακά συστήματα ασφαλείας που διαθέτει βαθμολογήθηκε το μοναδικό μοντέλο του συγκεκριμένου κύκλου δοκιμών που δεν… ρέπει προς την περιπέτεια, VW Polo.

Οι συμμετοχές του γερμανικού ομίλου στον πιο πρόσφατο κύκλο δοκιμών πρόσκρουσης συμπληρώνονται από την παρουσία του Skoda Karoq το οποίο απέσπασε 93% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, 79% στην κατηγορία προστασίας παιδιών, 73% στην κατηγορία όπου αξιολογείται η προστασία πεζών σε ενδεχόμενο ατύχημα και 58%% για την αποτελεσματικότητα και την πληρότητα των συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας που διαθέτει.

Την οκτάδα των πεντάστερων που συμμετείχαν στο νέο κύκλο δοκιμών πρόσκρουσης του EuroNCAP συμπληρώνει το Opel Crossland με βαθμολογίες 85% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, 84% σε αυτή της προστασίας παιδιών, 62% στην κατηγορία προστασίας πεζών και με 57% για την αποτελεσματικότητα των περιφερειακών συστημάτων ασφαλείας του.

auto.in.gr