
Ιρακινό Κουρδιστάν: Σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου
Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν δήλωσαν ότι θα αποδεχθούν την απόφαση ενός δικαστηρίου που απαγορεύει την απόσχιση της περιφέρειας, ξεκινώντας μια νέα φάση στις προσπάθειες επανεκκίνησης των βαλτωμένων διαπραγματεύσεων για το μέλλον του.
Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν δήλωσαν ότι θα αποδεχθούν την απόφαση ενός δικαστηρίου που απαγορεύει την απόσχιση της περιφέρειας, ξεκινώντας μια νέα φάση στις προσπάθειες επανεκκίνησης των βαλτωμένων διαπραγματεύσεων για το μέλλον του.
Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας σε ένα δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο, αψηφώντας την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη -που είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα παράνομο- καθώς και τις γειτονικές χώρες Τουρκία και Ιράν που έχουν τις δικές τους κουρδικές μειονότητες.
Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (ΠΚΚ) δήλωσε σήμερα ότι θα σεβαστεί την απόφαση που έλαβε στις 6 Νοεμβρίου το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι καμία επαρχία του Ιράκ δεν μπορεί να αποσχιστεί.
«Πιστεύουμε πως αυτή η απόφαση πρέπει να γίνει βάση για την έναρξη ενός περιεκτικού εθνικού διαλόγου ανάμεσα (στις κουρδικές αρχές) στο Αρμπίλ και στη Βαγδάτη προκειμένου να επιλυθούν όλες οι διενέξεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΚΚ.
Η παραχώρηση αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια των Κούρδων να αναβιώσουν τις διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση, η οποία επέβαλε μέτρα αντιποίνων μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Μεταξύ αυτών, μία επίθεση των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων και των υποστηριζόμενων από το Ιράν Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης, τον περασμένο μήνα, προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο της πετρελαϊκής πόλης Κιρκούκ και άλλων διαφιλονικούμενων περιοχών από την ΠΚΚ.
Προηγουμένως ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι κάλεσε την ημιαυτόνομη κουρδική περιφέρεια να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου.
Το δικαστήριο είναι υπεύθυνο για τη διευθέτηση των διενέξεων ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και τις περιοχές και επαρχίες της χώρας. Οι αποφάσεις του δεν είναι εφέσιμες, αν και δεν διαθέτει κάποιον μηχανισμό για να επιβάλει την απόφασή του στην κουρδική περιφέρεια.
ΑΠΕ/Reuters,in.gr
- Ο πρίγκιπας Χάρι δηλώνει ότι «θα είναι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»
- Βενεζουέλα και Κολομβία ανακοινώνουν στρατιωτική συνεργασία ενάντια στις «μαφίες»
- Η G7 ανησυχεί για τη σημαντική ενίσχυση των πυρηνικών οπλοστασίων της Κίνας και της Ρωσίας
- Η Google θα επενδύσει 40 δισ. δολάρια στην εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης Anthropic
- Λευκός Οίκος: Χωρίς τον όρο «γενοκτονία» η ανακοίνωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων
- Γάζα: Νέες σφαγές, ακόμα και παιδιών, από τις ισραηλινές δυνάμεις – Σκότωσαν μητέρα με 2 παιδιά της
