Η πλειοψηφία των Ισπανών θέλει εθνικές εκλογές
Το 55% των Ισπανών επιθυμεί εκλογές πριν το 2020 όπου λήγει η θητεία της κυβέρνησης μειοψηφίας του Μαριάνο Ραχόι, μετά τα τελευταία γεγονότα στην Καταλονία.
Περισσότεροι από τους μισούς Ισπανούς θέλουν να πραγματοποιηθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση, καθώς εξασθενεί η υποστήριξη προς την κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία έχει εμπλακεί στη χειρότερη εδώ και δεκαετίες πολιτική κρίση της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επέβαλε τη διακυβέρνηση της περιφέρειας της Καταλονίας απ’ ευθείας από τη Μαδρίτη, μετά την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας από το τοπικό κοινοβούλιο.
Η θητεία της κυβέρνησης μειοψηφίας με επικεφαλής το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι λήγει το 2020, όμως 55% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν πως θέλουν εκλογές πριν από τότε. Το ποσοστό μεγάλωσε αρκετά σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου, όπου ήταν 49%.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Metroscopia για την εφημερίδα El Pais από τις 6 μέχρι τις 8 Νοεμβρίου ενώ ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν -η κυβέρνηση του οποίου παύθηκε από τον Ραχόι- συνέχιζε την εκστρατεία του για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την αυτοεξορία του στο Βέλγιο.
Οι αρχές της Μαδρίτης έχουν προκηρύξει περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία για τις 21 Δεκεμβρίου.
Μια δεύτερη θητεία δόθηκε στον Ραχόι τον Οκτώβριο 2016, όταν το PP κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, αλλά όχι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η υποστήριξη προς το PP, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, μειώθηκε σε 26,1% τον Νοέμβριο από 26,9% τον Ιούλιο.
Η υποστήριξη προς τους Ciudadanos, ένα κόμμα που υποστηρίζει την ενότητα της Ισπανίας και δημιουργήθηκε αρχικά στην Καταλονία, αυξήθηκε στο 22,7% από 18,5% και το κόμμα αυτό έρχεται τώρα στη δεύτερη θέση μαζί με τους Σοσιαλιστές.
Οι αριστεροί Podemos, που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την καταλανική ανεξαρτησία έπειτα από διαπραγμάτευση, είδαν την πρόθεση ψήφου να μειώνονται στο 14,7% από 18,7% που ήταν προηγουμένως, έδειξε η δημοσκόπηση του Metroscopia.
in.gr
- Θεσσαλονίκη: 30άρηδες οι δράστες των τριών εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
- Χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιών: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 6 περιφέρειες την Κυριακή (5/7)
- Βιασμοί, μορφίνη και καμμένα πτώματα: To Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν φρικτά σκοτεινό
- Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]
- Σαλσέδο: «Στον ΟΦΗ έδειξα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου»
- Φωτιά στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης – Ήχησε το 112
- Μύκονος: «Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών διέθετε 30χρονος – Διακινούσε ακόμα και παραισθησιογόνα μανιτάρια σε σκόνη
- Ρωσία: Τα πλήγματα της Ουκρανίας δεν θα μείνουν χωρίς την ενδεδειγμένη απάντηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-128x85.webp)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)













![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-315x220.webp)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442