Φωτιές άναψε η κόντρα του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του
Κράτους στη Βουλή Παναγιώτη Λιαργκόβα με την κυβέρνηση και τον Ν.Βούτση
σχετικά με το χρέος.

Τι καταλογίζουν στον κ. Λιαργκόβα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος», στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο κ. Λιαργκόβας προετοιμάζει συστηματικά την «ηρωική έξοδό» του προσβλέποντας στην πολιτική αξιοποίησή του, όπως υποστηρίζουν, ενώ δεν διστάζουν να του καταλογίσουν ότι «λειτουργεί ως μακρά χειρ του Κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Λιαργκόβας ορίστηκε συντονιστής το 2012 από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. Είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά «έστησε» τον νεοσύστατο θεσμό, ο οποίος αποτελείται από πέντε οικονομολόγους καθηγητές οι οποίοι προτάθηκαν τότε από διαφορετικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).

Το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά οι εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού για το θέμα του χρέους ήρθαν σε αντίθεση με την κυρίαρχη κυβερνητική άποψη: για την τότε κυβέρνηση το χρέος ήταν βιώσιμο – για το Γραφείο Προϋπολογισμού όχι, με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση να συντάσσεται με τις αναλύσεις του και να υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας του.

Τι λέει ο ίδιος

«Ο ρόλος μας είναι άχαρος διότι διηθίζουμε τα οικονομικά πεπραγμένα κάθε κυβέρνησης» αναγνωρίζει ο κ. Λιαργκόβας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, επισημαίνοντας ότι «τα στοιχεία είναι αμείλικτα» και ότι «εμείς δεν μπορούμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση».

«Δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί. Καταλαβαίνουμε ότι ενοχλούμε» λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του. Πάντως είναι ενδεικτικό ότι στα πέντε χρόνια λειτουργίας του Γραφείου Προϋπολογισμού δεν υπήρξαν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. «Ολες οι αποφάσεις μας ήταν ομόφωνες. Το Γραφείο δεν είναι χρωματισμένο αλλά τεκμηριωμένο. Ουδέποτε λειτουργήσαμε πολιτικά» λέει ο ίδιος δηλώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο: «Εκανα τη δουλειά μου ακομμάτιστα. Ουδέποτε έπαιξα πολιτικά παιχνίδια».

Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι δεν ενδιαφέρεται να πολιτευθεί, αν και στο παρελθόν (2009) συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ (στην έβδομη τιμητική θέση).

Και τι είναι αυτό που δεν ξέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό μάλιστα που ελάχιστοι ξέρουν -ακόμα και εντός του κυβερνώντος κόμματος- είναι πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, του προτάθηκε, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής, να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά αρνήθηκε, και τη θέση κατέλαβε ο Δ. Μάρδας.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Λιαργκόβας επιμένει ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν έκανε λάθος στις εκτιμήσεις του, παρότι έκανε χρήση παλαιότερων στοιχείων, καθώς δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα στα χέρια του.

Έτσι, όπως παραδέχθηκε, στις εκτιμήσεις του δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, που όμως δεν ήταν στη διάθεση του Γραφείου. Κατά τα λοιπά όμως, η ουσία δεν αλλάζει, αφού και με τα καινούργια στοιχεία του ΟΔΔΗΧ «το ίδιο αποτέλεσμα προκύπτει», όπως λένε οι γνωρίζοντες.

in.gr