Στις 7 Ιανουαρίου οι «βουλευτικές εκλογές» στα Κατεχόμενα
Είκοσι μέρες , πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα «βουλευτικές εκλογές», ύστερα από ομόφωνη απόφαση της «βουλής» του καθεστώτος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση «έκπληξη» από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) στον πρόεδρο του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, Φικρί Τορός να κατέλθει υποψήφιος στην περιοχή της Κερύνειας.
Είκοσι μέρες , πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα «βουλευτικές εκλογές», ύστερα από ομόφωνη απόφαση της «βουλής» του καθεστώτος.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση «έκπληξη» από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) στον πρόεδρο του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, Φικρί Τορός να κατέλθει υποψήφιος στην περιοχή της Κερύνειας.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» γράφει ότι ο κ. Τορός επιβεβαίωσε την πρόταση και θα ανακοινώσει την απόφασή του αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρόταση προς τον Τορός έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη βάση του κόμματος της αριστεράς. Ο Φικρί Τορός δήλωσε ότι η πρόταση ήρθε απευθείας από τον Τουφάν Ερχιουρμάν, τον πρόεδρο του ΡΤΚ.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, γράφει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ΡΤΚ, έχουν ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό τους υποψηφίους τους για τις «βουλευτικές» εκλογές του Γενάρη. Κάθε κόμμα που θα συμμετάσχει στις «εκλογές» του Ιανουαρίου, θα πρέπει να κατέλθει με 50 υποψηφίους, όσες και οι έδρες στην «Βουλή».
Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», από τους 65 που έχουν υποβάλει αίτηση για υποψηφιότητα στο ΚΕΕ, οι νυν ή τέως «βουλευτές» είναι μόνο 21 – και η εφημερίδα γράφει για ποσοστό ανανέωσης του κόμματος κατά 68%.
Το αντίστοιχο ποσοστό στο ΡΤΚ, όπου υποβλήθηκαν 53 υποψηφιότητες, είναι 72%. Σημαίνοντα ιστορικά στελέχη του ΡΤΚ, πρώην πρόεδροι του κόμματος ή «πρωθυπουργοί», όπως οι Σογιέρ, Γιοργκαντζίογλου και Καλιοντζού, ανακοίνωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι ξανά, δίδοντας χώρο στους νέους για να διεκδικήσουν μια έδρα. Υποψηφιότητα δεν υπέβαλε ξανά ούτε η Σιμπέλ Σιμπέρ, «πρόεδρος» της «Βουλής» σήμερα, και «πρωθυπουργός» της μεταβατικής «κυβέρνησης» το καλοκαίρι του 2013. Υποψήφιοι και πάλι με το ΡΤΚ θα είναι ο νυν διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, η Ντογούς Ντεριά, ο Μπιρικίμ Οζγκιούρ (γιος του Οζγκέρ Οζγκιούρ) και άλλοι 11 νυν «βουλευτές».
Σε αυτές τις «εκλογές» θα ισχύσει ο νέος «εκλογικός νόμος», όπου ολόκληρη η περιοχή στα κατεχόμενα θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια.
Το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας(ΚΚΔ) ανακοίνωσε ότι παράλληλα με την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων, ετοιμάζει ένα «προεκλογικό μανιφέστο» με 17 σημεία για όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΔ, Ασίμ Ιντρίς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη διεύθυνση ενός ιδιωτικού κολεγίου για να μπορέσει να είναι υποψήφιος.
Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του κόμματος «Αναγέννηση» (των εποίκων), υπό τον πρόεδρο, Ερχάν Αρικλί, μετέβη στην ‘Αγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- Πέθανε η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό
- Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: «Εμείς φάγαμε λάσπη στην τηλεόραση, 3 γυναίκες τράβηξαν τα πάνδεινα στο δικαστήριο»
- Ivan Greko: «Δεν έχει βραχιολάκι» λέει ο δικηγόρος του τράπερ μετά τη σύλληψή του
- «Πρόταση της Γκρέμιο στον Παναθηναϊκό για τον Τετέ»
- ΝΔ: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του στελέχους του κόμματος Μιχάλη Λεκάκου
- Πυρηνικά: Οι συμφωνίες ελέγχου διάδοσης όπλων οδεύουν προς τέλμα το 2026 – Αυξάνεται ο κίνδυνος κρίσης
- Δύο λέξεις που πρέπει να αποφύγετε στη λίστα με τους στόχους σας για το 2026
- «Κίτρινος πυρετός» στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Τα στατιστικά της «απόβασης» στο… «ελληνικό καλάθι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442