Γιάννης Αδάναλης

Nέα σχεδιαστικά και εξοπλιστικά χαρακτηριστικά έχουν να παρουσιάσουν τα προσφάτως αναβαθμισμένα Lexus NX 300h και CT 200h, η εμπορική πορεία των οποίων ξεκινά το προσεχές διάστημα στην ελληνική αγορά.

Στην περίπτωση του Lexus NX 300h Οι παρεμβάσεις ελάχιστα έχουν επηρεάσει τον αιχμηρό προσανατολισμό του. Παρόλα αυτά, ο ανασχεδιασμένος προφυλακτήρας, η νέα κεντρική εισαγωγή αέρα και τα ενσωματωμένα στους προβολείς φώτα ημέρας τεχνολογίας LED, χαρίζουν στο ιαπωνικό SUV μια σαφώς πιο σύγχρονη εικόνα.

Στο εσωτερικό, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην αναβάθμιση του εξοπλισμού. Έτσι, λοιπόν, ήδη από τη βασική έκδοση εξοπλισμού του αυτοκινήτου προσφέρεται η έγχρωμη οθόνη μεγέθους 10,3 ιντσών, καθώς και οι προηγμένες εφαρμογές ενεργητικής ασφάλειας που συνδυαστικά διαμορφώνουν το Lexus Safety System+.

Aνάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει το Adaptive Cruise Control, το σύστημα αυτόνομης πέδησης (Pre-Collision System) και οι ενεργοί προβολείς οι οποίοι σκιάζουν εκείνο το σημείο του δρόμου ώστε να μην παρεμποδίζουν τους αντίθετα διερχόμενους οδηγούς.

Σε ό,τι αφορά τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου, με εξαίρεση τις παρεμβάσεις που έγιναν στην ανάρτηση και συγκεκριμένα στα ελατήρια, τους ελαστικούς συνδέσμους και τις πίσω αντιστρεπτικές ράβδους, δεν παρουσιάζονται ουσιαστικές αλλαγές.

Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας βενζίνης χωρητικότητας 2,5 λίτρων εξακολουθεί να αποτελεί την «καρδιά» του υβριδικού συστήματος και να συνδυάζεται με ένα ή με δύο (τετρακίνητες εκδόσεις), ηλεκτροκινητήρες.

Και στις δύο περιπτώσεις, η απόδοση του συστήματος φτάνει τους 197 ίππους, ισχύς αρκετή για να κινήσει με αξιοπρεπείς ρυθμούς το ιαπωνικό SUV. Άλλωστε ζητούμενο για το NX 300h παραμένει η μέγιστη δυνατή οικονομία καυσίμου, κάτι που επιτυγχάνεται από τη δυνατότητα κάλυψης ενός σημαντικού τμήματος μιας αστικής διαδρομής με την αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Με κοινό παρονομαστή την υβριδική τεχνολογία και τις απαραίτητες αισθητικές και εξοπλιστικές αναβαθμίσεις, το CT 200h διατηρεί τον τίτλο του πιο προσιτού μοντέλου της Lexus αλλά και του αποδοτικότερου στην ευρύτερη κατηγορία των premium μικρομεσαίων hatchbacks.

Το υβριδικό σύνολο που εφοδιάζει το CT 200h προέρχεται από τις αντίστοιχες προτάσεις της Lexus  συνδυάζοντας τη λειτουργία ενός ατμοσφαιρικού κινητήρα βενζίνης 1,8 λίτρων με ένα ηλεκτρικό μοτέρ.

Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 136 ίππους, ωστόσο, ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα νούμερα της κατανάλωσης καυσίμου (3,6 λίτρα/100 χλμ.) και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (82 γρ./χλμ.).

Έστω και προαιρετικά, το ανανεωμένο Lexus CT 200h εφοδιάζεται με το Lexus Safety System + και την κεντρικά τοποθετημένη οθόνη των 10,3 ιντσών, ενώ ξεχωριστή θέση στην γκάμα του διαθέτουν οι εκδόσεις F Sport, οι οποίες αποτελούν τη δυναμικότερη έκφανση του αυτοκινήτου.

Ανεξαρτήτως έκδοσης, πάντως, το CT 200h έχει να παρουσιάσει τα απαραίτητα σχεδιαστικά στοιχεία που το διαφοροποιούν από το πρόσφατο παρελθόν του και αναβαθμίζουν τη μέχρι σήμερα γνωστή εικόνα του.

Τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται στο μπροστινό τμήμα του αμαξώματος, αν και οι πιο παρατηρητικοί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εντοπίσουν την παρουσία των νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED στο τελείωμα του αμαξώματος.

Οι ανανεωμένες των εκδόσεων των CT 200h και NX 300h προσφέρονται ήδη στην ελληνική αγορά, με το πρώτο να ξεκινά από τα 32.700 ευρώ (έκδοση Advance) και το δεύτερο από τα 49.900 ευρώ.

auto.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας