Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψήφισμα κατά της Ακροδεξιάς ενέκρινε η κυπριακή βουλή

Ψήφισμα κατά της Ακροδεξιάς ενέκρινε η κυπριακή βουλή

Με 37 ψήφους υπέρ και δύο κατά από τους βουλευτές του ΕΛΑΜ (το κόμμα έχει σχέσεις με την «Χρυσή Αυγή») η κυπριακή Βουλή ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την άνοδο της ακροδεξιάς. Το ψήφισμα αναφέρεται στην ενίσχυση ακροδεξιών, νεοναζιστικών και εθνικιστικών κομμάτων σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ καλεί παράλληλα τις αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης της «Χρυσής Αυγής» στην Ελλάδα.

Με 37 ψήφους υπέρ και δύο κατά από τους βουλευτές του ΕΛΑΜ (το κόμμα έχει σχέσεις με την «Χρυσή Αυγή») η κυπριακή Βουλή ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την άνοδο της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού και του ρατσισμού και επισημαίνει ότι και η Κύπρος έχει οδυνηρή ιστορική εμπειρία από τη δράση του φασισμού στον τόπο.

Το ψήφισμα αναφέρεται στην ενίσχυση ακροδεξιών, νεοναζιστικών και εθνικιστικών κομμάτων σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ καλεί παράλληλα τις αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης της «Χρυσής Αυγής» στην Ελλάδα και να διακριβώσουν, αν προκύπτει η διάπραξη ποινικών αδικημάτων της «ΧΑ» και στην Κύπρο.

Στο ψήφισμα τονίζεται η προσήλωση της Βουλής στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, αλλά και στην άρση και στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου.

Το σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσε ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Σε αυτό υπογραμμίζεται ακόμη ότι η οικονομική κρίση και η όξυνση των ανισοτήτων οδήγησε στη φτώχεια και την απόγνωση μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, δημιουργώντας έτσι το έδαφος για τις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού και του νεοφασισμού.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι με το ψήφισμα «δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε μια ατέρμονη θεωρητική συζήτηση για το πολιτικό παρόν, ούτε και διεκδικούμε το μονοπώλιο στην ερμηνεία του παρελθόντος».

Πρόσθεσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης του έδωσε αγώνες για την εμπέδωση της σύγχρονης και ουσιαστικής δημοκρατίας στον πολιτικό βίο και έθεσε ως στόχο την προάσπιση των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθέριων του ατόμου.

Είπε ακόμη ότι η παράταξη αγωνίζεται για την επικράτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Για «σκόπιμη προσπάθεια» ταύτισης του ναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού με τον πατριωτισμό και τον εθνικισμό έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου. «Τις μέρες που η μια αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη, τις μέρες που το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο, το ΑΚΕΛ επιλέγει να απασχολήσει την ολομέλεια με την λεγόμενη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» είπε.

«Ξεκαθαρίζω προς όλους ότι εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού, γιατί σε αντίθεση με τα όσα μας προσάπτετε κατά καιρούς, ούτε νοσταλγοί του Χίτλερ είμαστε, ούτε και επιθυμούμε να γίνουμε» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την εξέταση πιθανών εγκλημάτων στην Κύπρο, που προκύπτουν από τη δίκη της «Χρυσής Αυγής» , ο κ. Χρίστου είπε ότι «στην Κύπρο έγιναν πολλά εγκλήματα αλλά όχι από τη Χρυσή Αυγή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024