Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνα: Ο Ντόναλντ Τραμπ «απογείωσε» τη Wall Street
Ο πρώτος χρόνος από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τη Wall Street ήταν ένα ατέλειωτο «πάρτι»

Ερευνα: Ο Ντόναλντ Τραμπ «απογείωσε» τη Wall Street

Οι προεκλογικές του υποσχέσεις περί θεαματικής μείωσης των εταιρικών φόρων και άλλων φιλικών προς το επιχειρείν μέτρων μπορεί ακόμα να μην έχουν ακόμα εκπληρωθεί – και άλλα νομοθετήματα, άλλωστε, μεταξύ των οποίων και η ανατροπή του Obamacare, έχουν «κολλήσει» επειδή δεν τα εγκρίνουν ούτε οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές.

Οι προεκλογικές του υποσχέσεις περί θεαματικής μείωσης των εταιρικών φόρων και άλλων φιλικών προς το επιχειρείν μέτρων μπορεί ακόμα να μην έχουν ακόμα εκπληρωθεί – και άλλα νομοθετήματα, άλλωστε, μεταξύ των οποίων και η ανατροπή του Obamacare, έχουν «κολλήσει» επειδή δεν τα εγκρίνουν ούτε οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές.

Παρά ταύτα ο πρώτος χρόνος από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τη Wall Street ήταν ένα ατέλειωτο «πάρτι».

Κατά 25% ενισχύθηκαν οι τιμές των αμερικανικών μετοχών καθώς ο Dow Jones των blue chips, ο Nasdaq των τεχνολογικών εταιρειών, ο S&P 500 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο Russel 2000 της μεσαίας, κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Τα συχνά πανηγυρικά «τουιταρίσματα» του ίδιου του προέδρου κάνουν ακόμα πιο γιορταστική την ατμόσφαιρα, αν και κάποιοι καχύποπτοι θα σκέφτονταν ότι θα μπορούσε να κατηγορηθεί για χειραγώγηση της αγοράς και παραπλάνηση των επενδυτών σε περίπτωση που – κούφια η ώρα – η αγορά «διόρθωνε» κάπως άγαρμπα.

23,5% πάνω ο S&P 500

Τέλος πάντων, το ξεκίνημα του Τραμπ στο Λευκό Οίκο ήταν πανηγυρικό για τις αμερικανικές αγορές. Αυτό το βεβαιώνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank Γκρεγκ Νίκολ και Τζιμ Ρέιντ που έδωσαν την εβδομάδα αυτή στη δημοσιότητα τα πορίσματα της μελέτης τους για τις επιδόσεις της Wall Street το τελευταίο δωδεκάμηνο, από την εκλογική νίκη δηλαδή του ρεπουμπλικανού υποψηφίου επί της Χίλαρι Κλίντον. Προφανώς νέες έρευνες θα διενεργηθούν όταν κλείσει τον πρώτο χρόνο ως πρόεδρος ο Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου 2017.

Ως βάση οι δύο αναλυτές πήραν την πορεία του δείκτη S&P 500 τον οποίο συγκροτούν οι μετοχές των 500 αμερικανικών επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Το τελευταίο δωδεκάμηνο ο δείκτης αυτός ενισχύθηκε κατά 23,5%. Ωστόσο, ο S&P 500 έχει γνωρίσει δόξες και επί άλλων προέδρων. Για την ακρίβεια, η επίδοσή του επί Τραμπ ήταν η έβδομη συγκρινόμενη με τις επιδόσεις που είχε τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα (μιλάμε για το πρώτο 12μηνο) έπειτα από 23 εκλογές προέδρων.

Πρώτος ο Ρούσβελτ

Στην πρώτη θέση οι ερευνητές της Deutsche Bank τοποθετούν τον πρόεδρο Φρανκλίνο Ρούσβελτ μετά την εκλογή του το 1944, όταν το επόμενο δωδεκάμηνο ο S&P 500 εκτινάχθηκε κατά 36,8% υψηλότερα. Παραβλέποντας, όμως, ότι ο Ρούσβελτ πέθανε λίγους μήνες αργότερα, στις 12 Απριλίου 1945, λίγο πριν από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν, άλλωστε, η τέταρτη συνεχόμενη εκλογή του Ρούσβελτ (μοναδική περίπτωση αμερικανού προέδρου). Και ασφαλώς ο Ρούσβελτ έμεινε στην Ιστορία για την ανόρθωση της αμερικανικής οικονομίας και της Wall Street μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.

Για να είναι επίσης δίκαιος κανείς θα πρέπει να παρατηρήσει ότι η αφετηρία εκκίνησης του S&P 500 δεν ήταν η ίδια έπειτα από κάθε προεδρική εκλογή. Άλλο να μετρά κανείς το ξεκίνημα της πορείας του δείκτη από τα Τάρταρα (μετά από ένα κραχ ή έναν πόλεμο) και άλλο από τα ουράνια. Ο Τραμπ παρέλαβε την αμερικανική αγορά σε πολύ υψηλά επίπεδα και την οδήγησε – καθ’ υπερβολήν βεβαίως χρησιμοποιούνται οι λέξεις «παρέλαβε» και «οδήγησε» – τον S&P 500 και τους άλλους δείκτες της Wall Street σε δεκάδες ιστορικά ρεκόρ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της Deuutsche Bank, το ράλι της Wall Street δεν ήταν μοναδικό το δωδεκάμηνο που πέρασε. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ΜΙΒ 30 της αγοράς του Μιλάνου πέτυχε τη μεγαλύτερη άνοδο (47,8%), ενώ και ο γενικός δείκτης του ελληνικού ΧΑ ξεπέρασε τον S&P 500 ενισχυόμενος κατά 38,2%!


Αλέξανδρος Καψύλης

in.gr

Only in

Ο πληθωρισμός εκτινάσει το σουβλάκι και η ακρίβεια καταβροχθίζει τα εισοδήματα

Οι λογαριασμοί ρεύματος, η τιμή των καυσίμων αλλά και των τροφίμων είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που έχουν «γονατίσει» από την ακρίβεια. Πέφτουν και τα τελευταία «κάστρα» με το τυλιχτό σουβλάκι να γίνεται… πολυτελείας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024