Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία και Ιράν οι μεγάλοι νικητές στη Συρία

Ρωσία και Ιράν οι μεγάλοι νικητές στη Συρία

Μετά τη Μοσούλη και τη Ράκα, το τελευταίο αστικό προπύργιο του ISIS, το Ντέιρ αλ Ζορ κοντά στα ιρακινά σύνορα έπεσε στις κυβερνητικές δυνάμεις του Ασαντ. Το Ισλαμικό Κράτος θα παραμείνει σε κάποια μορφή ως εξέγερση και πηγή ιδεολογικής έμπνευσης, αλλά ως εδαφική οντότητα ή χαλιφάτο έχει τελειώσει.

Μετά τη Μοσούλη και τη Ράκα, το τελευταίο αστικό προπύργιο του ISIS, το
Ντέιρ αλ Ζορ κοντά στα ιρακινά σύνορα έπεσε στις κυβερνητικές δυνάμεις
του Ασαντ. Το Ισλαμικό Κράτος θα παραμείνει σε κάποια μορφή ως εξέγερση
και πηγή ιδεολογικής έμπνευσης, αλλά ως εδαφική οντότητα ή χαλιφάτο έχει
τελειώσει.

Tι γίνεται όμως με τον άλλο πόλεμο στη Συρία, την εξέγερση κατά του καθεστώτος Aσαντ και τις προσπάθειές του – με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας – να συντρίψει την αντιπολίτευση;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» , η σημερινή κατάσταση στο έδαφος σημαίνει ότι δυνάμεις από το Ιράν και της Ρωσίας θα βρίσκονται σε στενή εγγύτητα με τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, που υποστηρίζουν ορισμένες από τις ομάδες κατά του Ασαντ.

Ο Ασαντ κέρδισε στρατιωτικά τον πόλεμο στη Συρία. Με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας, έχει νικήσει την αρχική εξέγερση ή επανάσταση. Οι ομάδες των ανταρτών που παραμένουν έχουν βρεθεί στο περιθώριο, και αυτό που αναδύεται είναι ένας νέος στρατηγικός χάρτης, με τη Συρία να χωρίζεται σε διάφορες ζώνες: μία που ελέγχεται από το καθεστώς του Ασαντ (με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν), μια άλλη που ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ένα αμάλγαμα κουρδικών, αραβικών και άλλων ομάδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ) και άλλες που ελέγχονται από διάφορα στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης, υποστηριζόμενα σε διαφορετικό βαθμό από την Τουρκία και την Ιορδανία.

Η Μόσχα, αφού βοήθησε τον Ασαντ να αποκαταστήσει τον έλεγχό του πάνω σε ένα σημαντικό μέρος του συριακού πληθυσμού, φαίνεται πως κρατάει τα καλύτερα χαρτιά στο διπλωματικό τελικό παιχνίδι. Με την απομάκρυνση της απειλής από το ISIS, το μέλλον της Συρίας θα συνεχίσει να καθορίζεται από διάφορους εξωτερικούς παίκτες, που δίνουν τις δικές τους στρατηγικές μάχες, αναζητώντας τοπικό πλεονέκτημα.

Η Ουάσιγκτον πρέπει τώρα να λάβει μια απόφαση: Θα παραμείνει στη Βόρεια Συρία για να υπερασπιστεί τα κέρδη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τις οποίες έχει εξοπλίσει, εκπαιδεύσει και οδηγήσει στη νίκη στη Ράκα και στην περιοχή βόρεια του ποταμού Ευφράτη;

in.gr

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024