Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάσα της ΕΚΤ στην κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια»

Ανάσα της ΕΚΤ στην κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια»

Ανεβαίνει μέρα με την μέρα το «θερμόμετρο» στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων αλλά και των πλειστηριασμών, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις στην διαδικασία.

Ανεβαίνει μέρα με την μέρα το «θερμόμετρο» στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων αλλά και των πλειστηριασμών, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις στην διαδικασία.

Σύμφωνα άλλωστε και με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες θα πρέπει να περάσουν τα stress test το πρώτο εξάμηνο του 2018 και να μπορέσουν να αποδείξουν ότι επιτυγχάνουν τους στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ποντάρουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προκειμένου να «φοβηθούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να πάνε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι καταλυτικής σημασίας θα αποβούν τα «κόκκινα» δάνεια της ύψους 20 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που είναι ρυθμισμένα, αλλά έχουν ξανά καθυστέρηση.

Η Νουί για τα «κόκκινα» δάνεια

Μετά τις αντιδράσεις για την πρόθεσή της να επιβάλει στις ευρωπαϊκές τράπεζες απαγορευτικά υψηλές προβλέψεις για τη θωράκισή τους από τα παλαιά «κόκκινα» δάνεια η επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να καθυστερήσει τους νέους, αυστηρότερους κανόνες για τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να τους βελτιστοποιήσει.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο η κ. Νουί υπεραμύνθηκε των προτεινόμενων νέων κανόνων, οι οποίοι αναγκάζουν τις τράπεζες να εξοικονομούν περισσότερα κεφάλαια ώστε να καλύπτουν επισφαλή δάνεια, ανέφερε ωστόσο ότι θα είναι «βελτιωμένοι», λαμβάνοντας υπόψη απόψεις και σχόλια.
Οι κανόνες, που θα είναι προϊόν διαβούλευσης μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, έχουν δεχθεί κριτική ότι μπορεί να βλάψουν την οικονομία και να παραβιάσουν τα προνόμια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

Α.Π.

Κοινή προσπάθεια ζητά ο Ντράγκι

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών της Ευρωζώνης, αποτελεί το πιο σημαντικό θέμα του κλάδου, που απαιτεί κοινή προσπάθεια των ρυθμιστικών, εποπτικών και εθνικών Αρχών.

in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024