Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμπανάκι Μπασκόζου για τη διαβίωση προσφύγων στα νησιά

Καμπανάκι Μπασκόζου για τη διαβίωση προσφύγων στα νησιά

Σαφή προειδοποίηση για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές πρώτης υποδοχής των προσφύγων/μεταναστών στα ελληνικά νησιά, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, από το ευρωπαϊκό συνέδριο για την Αναπαραγωγική Υγείας των Προσφύγων.

Σαφή προειδοποίηση για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές πρώτης υποδοχής των προσφύγων/μεταναστών στα ελληνικά νησιά, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, από το ευρωπαϊκό συνέδριο για την Αναπαραγωγική Υγείας των Προσφύγων.

Ο κ. Μπασκόζος είχε χαρακτηριστικά ότι «βεβαίως γνωρίζουμε πως η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ δύσκολη και πως αν δεν βρούμε άμεσα λύσεις για αποσυμφόρηση των δομών πρώτης υποδοχής ώστε να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, και αν δεν υπάρξει η απαραίτητη έμπρακτη αλληλεγγύη στο επίπεδο της ΕΕ και ο επιμερισμός των υποχρεώσεων όσο αφορά την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων οι καταστάσεις μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες» και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να αντεπεξέλθει στην κατάσταση.

Αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει η Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας εξήγησε ότι οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την οργάνωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στον προσφυγικό πληθυσμό έθεσαν ως προτεραιότητα την περιγεννητική φροντίδα και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την έδρα Ιατροδικαστικής του ΕΚΠΑ και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διαμόρφωσε το ιατρικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, κύριοι στόχοι του οποίου ήταν:

  • Να αντιμετωπίσει και να υποστηρίξει τους επιζήσαντες/τις επιζήσασες σεξουαλικής και έμφυλης βίας, παρέχοντας εξειδικευμένες ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες.
  • Να ασκήσει ουσιαστική πρόληψη της μετάδοσης των ΣΜΝ και του HIV.
  • Να διασυνδέσει με ασφαλείς δομές διαμονής κυρίως τις γυναικες και τα κορίτσια με την αναπτυξη πρωτοκόλλου συνεργασίας με τη ΓΓ Ισότητας.
  • Να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία απο την κλινική εξέταση που να πιστοποιούν τη σεξουαλική και έμφυλη κακοποίηση.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, αναπτύχθηκε ένα λεπτομερές κι εξειδικευμένο φύλλο τυποποιημένης ιατρικής εκτίμησης των θυμάτων βίας. Παράλληλα δόθηκε έμφαση στην φροντίδα των εγκύων, στην περιγεννητική φροντίδα και στην προώθηση του μητρικού θηλασμού. Οι μαίες τυποποίησαν την παρακολούθηση των εγκύων, ενώ η προώθηση του μητρικού θηλασμού ακολούθησε τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του φιλοξενουμενου προσφυγικού πληθυσμού.

«Yπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν τόσο στο χώρο των κέντρων φιλοξενίας και των κέντρων πρώτης υποδοχής, όσο και στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της κοινότητας, για να μπορέσουμε να πούμε ότι ανταποκρινόμαστε ικανοποιητικά στις ανάγκες αυτού που ονομάζουμε σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία αλλα και για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και έμφυλης βίας», τόνισε ο κ. Μπασκόζος και κατέληξε λέγοντας ότι:«η ΓΓ Δημόσιας υγείας, από την πρώτη στιγμή της κρίσης επεξεργάζεται κι εφαρμόζει προγράμματα άμεσης παρέμβασης σύμφωνα με τις ανάγκες του προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού. Να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει για όσο καιρό κι αν χρειαστεί προσπαθώντας, κάθε φορά,να αντιμετωπίζει με συνέπεια, επιστημονικότητα κι αποτελεσματικότητα τις νέες ανάγκης περίθαλψης του εν λόγω πληθυσμού».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024