Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τάφος για 26 κορίτσια πρόσφυγες η Μεσόγειος

Τάφος για 26 κορίτσια πρόσφυγες η Μεσόγειος

Στη θάλασσα της Μεσογείου, στην οποία τα τελευταία χρόνια καθρεφτίζεται η πιο τραγική διάσταση του προσφυγικού ζητήματος, βρέθηκαν, την Κυριακή, νεκρά 26 κορίτσια ηλικίας από 14 - 18 ετών. Πρόσφυγες από Νίγηρα και Νιγηρία πνίγηκαν κατά το ταξίδι τους από τη Λιβύη προς την Ευρώπη και μαζί με τον πνιγμό χάθηκε το όνειρο για μια νέα αρχή.

Στη θάλασσα της Μεσογείου, στην οποία τα τελευταία χρόνια καθρεφτίζεται η πιο τραγική διάσταση του προσφυγικού ζητήματος, βρέθηκαν, την Κυριακή, νεκρά 26 κορίτσια ηλικίας από 14 – 18 ετών. Πρόσφυγες από Νίγηρα και Νιγηρία πνίγηκαν κατά το ταξίδι τους από τη Λιβύη προς την Ευρώπη και μαζί με τον πνιγμό χάθηκε το όνειρο για μια νέα αρχή.

Θρίλερ επικρατεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με τα αίτια των θανάτων, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και οι 26 σοροί ανήκαν σε κορίτσια. Διερευνάται το ενδεχόμενο οι έφηβες να υπέστησαν βασανισμούς ή σεξουαλική κακοποίηση, δήλωσε η επικεφαλής της αστυνομίας στο Σαλέρνο, ανοίγοντας μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον εφιάλτη που βιώνουν χιλιάδες ανήλικοι πρόσφυγες. Η κακομεταχείριση την οποία υφίστανται πρόσφυγες στη Λιβύη έχει τεθεί αρκετές φορές επί τάπητος.

Τα άψυχα κορμιά των εφήβων βρέθηκαν σε λαστιχένια βάρκα, από αυτές που προδίδουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η προστασία ανθρώπων από εμπόλεμες ζώνες. Οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας μαρτυρούν τον απόλυτο πόνο: Επιζώντες να κρέμονται από τα απομεινάρια της βάρκας και δίπλα τους να πλέουν τα άψυχα κορμιά των κοριτσιών.

Ώρες αγωνίας πέρασαν εκατοντάδες πρόσφυγες, την τελευταία εβδομάδα, στη Μεσόγειο όπου διεξήχθησαν τέσσερις επιχειρήσεις διάσωσης και 400 πρόσφυγες βγήκαν ζωντανοί. Ανάμεσά τους 90 γυναίκες, 52 παιδιά και ένα αδύναμο βρέφος.

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα δύο άνδρες, έναν Αιγύπτιο και έναν Λίβυο, κατηγορώντας τους για λαθρεμπόριο ανθρώπων. Σύμφωνα με τις αρχές, οι άνδρες δεν φέρεται να συνδέονται με τον θάνατο των κοριτσιών.

Πάνω από 2.000 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους, από την αρχή του έτους, ταξιδεύοντας μέσω της κεντρικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Στο μεταξύ, πάνω από 150.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές, με το 74% να αφορά στις ιταλικές αφίξεις.

Τον Αύγουστο, δύο στρατιωτικά πλοία έστειλε η Ιταλία στη Λιβύη με σκοπό την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής, στοιχείο που προβλέπεται στη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στον ιταλό υπουργό Εσωτερικών, την κυβέρνηση της Τρίπολης και αρκετούς δημάρχους χωριών της Λιβύης. Στόχος της συμφωνίας η καταπολέμηση του trafficking.


Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024