Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πουτζδεμόντ: Θα θριαμβεύσουμε στις εκλογές

Πουτζδεμόντ: Θα θριαμβεύσουμε στις εκλογές

Σε εκλογικό ρυθμό κινείται πλέον ο έκπτωτος καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόντ, λίγες ώρες αφότου αποφασίστηκε από τη βελγική δικαιοσύνη να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους. Υποσχέθηκε, την Τρίτη, ότι θα θριαμβεύσει στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Μιλώντας από γκαλερί των Βρυξελλών άφησε σαφείς αιχμές κατά της στάσης που τηρεί η ΕΕ όσον αφορά στο «καταλανικού ζήτημα». Επέκρινε την «εκκωφαντική σιωπή που παρατηρείται απέναντι σε μια από χειρότερες συνταγματικές κρίσεις της Ισπανίας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Σε εκλογικό ρυθμό κινείται πλέον ο έκπτωτος καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόντ, λίγες ώρες αφότου αποφασίστηκε από τη βελγική δικαιοσύνη να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους. Υποσχέθηκε, την Τρίτη, ότι θα θριαμβεύσει στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, τις οποίες ανακήρυξε η Μαδρίτη σε μια κίνηση καθαίρεσης του καταλανικού κοινοβουλίου.

Μέχρι την Παρασκευή δεν ήταν γνωστό εάν το κόμμα του Πουτζδεμόντ, PDeCAT, θα συμμετείχε με τον ίδιο υποψήφιο στις εκλογές, αφού κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του και μιλούσε για μη δημοκρατική κίνηση της κυβέρνησης Ραχόι να ωθήσει τους Καταλανούς στις κάλπες.

Καταιγιστικές είναι τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις στην Ισπανία, με την υπόθεση επιστροφής Πουτζδεμόντ να έχει εξελιχθεί σε θρίλερ και πολιτικοί αναλυτές να υπονοούν ότι υπάρχει πιθανότητα έναρξης διπλωματικής κρίσης ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βρυξέλλες.

Ο διχασμός που επικρατεί στην Ισπανία σχετικά με το «καταλανικό ζήτημα» έχει μεταφερθεί και στη βελγική πρωτεύουσα, σχολιάζουν τα μέσα ενημέρωσης, αφού ορισμένοι τάσσονται κατά της απόφασης της Μαδρίτης να προφυλακιστούν οκτώ πρώην καταλανοί υπουργοί και άλλοι υποστηρίζουν την τήρηση ισορροπιών εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη στήριξη προς την Καταλονία.

«Εκκωφαντική η σιωπή της ΕΕ»

Ο Πουτζδεμόντ μιλώντας, την Τρίτη, από γκαλερί των Βρυξελλών άφησε σαφείς αιχμές κατά της στάσης που τηρεί η ΕΕ όσον αφορά στο «καταλανικού ζήτημα». Επέκρινε την «εκκωφαντική σιωπή που παρατηρείται απέναντι σε μια από χειρότερες συνταγματικές κρίσεις της Ισπανίας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Περίπου 170 καταλανοί δήμαρχοι ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για να ακούσουν τον Πουτζδεμόντ. «Αυτή την Ευρώπη θέλουμε;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς καταλανός πρόεδρος εγκαλώντας την ΕΕ για την στήριξη που «παρείχε στην ισπανική κυβέρνηση».

Την περασμένη εβδομάδα μετέβη στο Βέλγιο, μετά την απόφαση της Μαδρίτης για ενεργοποίηση του άρθρου 155. Σε βάρος του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 30 ετών για στάση, εξέγερση και κακοδιαχείρηση πόρων.

Νωρίτερα, παραιτήθηκε ο κύριος εκπρόσωπος της ένωσης αστυνομικών της Μαδρίτης, αφότου βγήκε στο φως ότι συμμετείχε σε ακροδεξιά πορεία εναντίον καταλανών πολιτικών. Αρνήθηκε, πάντως, οποιαδήποτε διασύνδεσή του με φασιστική ομάδα.

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Καταλονία όπου αρκετοί αυτονομιστές κατηγορούν όσους βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά, κάνοντας λόγο για φασίζουσες συμπεριφορές.


Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024