Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξεταστική για την Υγεία: Διαξιφισμοί ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για «σιωπηλή» μάρτυρα

Εξεταστική για την Υγεία: Διαξιφισμοί ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για «σιωπηλή» μάρτυρα

Ένταση μεταξύ των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας προκάλεσε η διαρκής άρνηση της μάρτυρος Αικατερίνης Πολύζου να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις, επικαλούμενη το «δικαίωμα της σιωπής». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για προσπάθεια συνεννόησης της κ. Πολύζου με τη Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση οι κ.κ. Μηταράκης και Γεωργαντάς.

Ένταση μεταξύ των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας προκάλεσε η διαρκής άρνηση της μάρτυρος Αικατερίνης Πολύζου να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις, επικαλούμενη το «δικαίωμα της σιωπής». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για προσπάθεια συνεννόησης της κ. Πολύζου με τη Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση οι κ.κ. Μηταράκης και Γεωργαντάς.

Οι βουλευτές της ΝΔ, Νότης Μηταράκης και Γιώργος Γεωργαντάς,αποχώρησαν καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη ότι δεν τηρεί τη δικονομία και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι άσκησαν bullying στην μάρτυρα Αικατερίνη Πολύζου.

Μετά την αποχώρησή του ο Νότης Μηταράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι «στο ΚΕΕΛΠΝΟ όπως αποδεικνύεται έγιναν 550 προσλήψεις εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, οι 150 από αυτές το 2015 και οι 400 το 2017».

Ως προς τη διαχείριση της διαδικασίας και οι δύο κατηγόρησαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν άφησαν την μάρτυρα κ. Πολύζου να εκφράσει την άποψή της και όταν ήταν έτοιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις τους την διέκοπταν κάνοντας της bullying, τρομάζοντάς την καθώς και η ίδια είναι αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης, με συνέπεια να σταματήσει την κατάθεσή της».

Ο Γιώργος Γεωργαντάς, επίσης επέκρινε, απευθυνόμενος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τον πρόεδρο της Επιτροπής τον οποίο χαρακτήρισε «πρόεδρο των μυστικών συναντήσεων» και ανάφερε ότι «δεν τηρεί τη Δικονομία, δεν προστατεύει τους μάρτυρες και υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης».

«Θα έλεγα ότι είναι ανικανότητα αν δεν υπήρχε συνάντηση του κ. Μπαλωμενάκη με μάρτυρα στο παρελθόν» δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς, ενώ ο κ. Μηταράκης προσέθεσε ότι «δύο από τα 24 ονόματα, όπως επιβεβαιώνεται μέσω εγγράφων, οι κ. Σταμούλης και Μπεσκένης, ουδέποτε προσελήφθησαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Το «δικαίωμα της σιωπής» επικαλέστηκε η μάρτυρας

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκε η καταγγελία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ότι 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν «ρουσφέτια» του Άδωνιδος Γεωργιάδη επί υπουργίας του.

Η εξεταζόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Πολύζου, εργάζεται στον Οργανισμό από το 2002, στο τμήμα οικονομικής διαχείρισης, ενώ από το 2007 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνη του τμήματος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Θεοφύλακτος κατηγόρησε τη μάρτυρα ότι «συνεννοείται με τους βουλευτές της ΝΔ» καθώς η ίδια αρνήθηκε, καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, με την αιτιολογία πως ό,τι είχε να πει και να καταθέσει το έχει καταθέσει στον εισαγγελέα στον οποίο έχει κληθεί δύο φορές σε ανωμοτί κατάθεση.

Στην επιμονή της κ. Πολύζου στο «δικαίωμα της σιωπής» και των ισχυρισμών των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηταράκης ζήτησε εξηγήσεις και απείλησε με αγωγή τον κ. Θεοφύλακτο. Ο τελευταίος με τη σειρά του αντέτεινε: «είναι ντροπή του κ. Μηταράκη. Να ντρέπεστε. Να συνεννοείστε με τη μάρτυρα για το τι θα κάνει», και τον κ. Μηταράκη να αντιλέγει σε αντίστοιχο ύφος, λέγοντας«ζητώ τη προστασία της λειτουργίας της Βουλής».

Τελικά, παρενέβη ο πρόεδρος της επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης δίνοντας τέλος στην αντιπαράθεση ώστε να συνεχιστεί η εξέταση της μάρτυρα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής η Αικατερίνη Πολύζου επέμεινε, μέχρι τέλους, στο δικαίωμα της σιωπής για όσα η ίδια ισχυρίστηκε ότι ήδη τα έχει καταθέσει στον εισαγγελέα. «Επειδή είμαι στην οικονομική διαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2007 μέχρι σήμερα και επειδή έχει δοθεί το σύνολο των στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές θα ήθελα να επιμείνω στο δικαίωμα της σιωπής» δήλωσε η κ. Πολύζου για να λάβει αφενός την απάντηση του προέδρου της Εξεταστικής, «εκ προοιμίου δεν θα δεχτούμε σιωπή και άρνηση» και αφετέρου του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, ο οποίος δήλωσε «για αυτά που δεν ελέγχεστε από τον εισαγγελέα έχετε την υποχρέωση να απαντήσετε». Σ’ αυτά η κ. Πολύζου επέμεινε λέγοντας ότι έχει συμβουλευτεί τη συνήγορό της να κάνει χρήσει του «δικαιώματος της σιωπής».

Κατά τα λοιπά, η κ. Πολύζου ερωτηθείσα από τον κ. Λάππα εάν οι 23 υπάλληλοι που προσελήφθησαν επί Άδωνι Γεωργιάδη μεταπήδησαν στο υπουργείο Υγείας ή είναι ακόμα σήμερα υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, η μάρτυς απήντησε «πως δεν το γνωρίζει» ενώ ανέφερε ότι πληρώθηκαν από χορηγία, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει από ποια.

Σε ερώτηση της εισηγήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, εάν υπήρξαν περιστατικά έκτακτης ανάγκης τα οποία να απαιτούν απευθείας ανάθεση, απάντησε ότι υπήρξε η γρίπη και άλλα παρόμοια περιστατικά και προσέθεσε ότι «το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν το αρμόδιο όργανο να αποφασίζει και για την πολιτική και τους πόρους».

Από την μεριά του ο εισηγητής της Ένωση Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, ρώτησε την μάρτυρα «για ποιο λόγο δεν ζητήσατε να γίνει έλεγχος για το 2012-2014» για να λάβει την απάντηση της κ. Πολύζου ότι «ζητήθηκε αλλά υπάρχει έλλειψη φυσικού αρχείου αφού έγινε κατάσχεση του συνόλου του αρχείου 2008-2015», ενώ ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ρώτησε «εάν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις για τις προσλήψεις» με την κ. Πολύζου να απαντά ότι «οι διαδικασίες ήταν διαφανείς».

Την Εξεταστική Επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της κλήσης του μάρτυρα, Θεόδωρου Παπαδημητρίου ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν παρέστη αλλά έστειλε υπόμνημα, ενώ σήμερα διά της δικηγόρου του κατέθεσε «αίτημα αναβολής της κλήσης για λόγους υγείας» η οποία και δεν έγινε δεκτή από το σώμα, καθώς ο κ. Παπαδημητρίου δεν προσκόμισε χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο και έτσι η επιτροπή αποφάσισε να τον ξανακαλέσει και αν μέχρι την Παρασκευή δεν έχει ανταποκριθεί να υπάρξει προσαγωγή.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024