Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες στην ενοικίαση μεσω Airbnb

Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες στην ενοικίαση μεσω Airbnb

Τα πάνω – κάτω στον χάρτη των ακινήτων έχουν φέρει οι μισθώσεις μέσω Airbnb, οι οποίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Χιλιάδες ιδιοκτήτες βρήκαν τρόπο να αυξήσουν εύκολα και γρήγορα το εισόδημά τους ενοικιάζοντας διαμερίσματα μέσω του Airbnb και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο.

Τα πάνω – κάτω στον χάρτη των ακινήτων έχουν φέρει οι μισθώσεις μέσω Airbnb, οι οποίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Χιλιάδες ιδιοκτήτες βρήκαν τρόπο να αυξήσουν εύκολα και γρήγορα το εισόδημά τους ενοικιάζοντας διαμερίσματα μέσω του Airbnb και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Είναι μόδα ανάγκης» αναφέρει σε συνέντευξή του στο in.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Ιωάννης Ρεβύθης και προσθέτει ότι «το εισόδημα έχει μειωθεί και πολλοί αναγκάζονται να μισθώνουν εξοχικές κατοικίες, δευτερεύουσες κατοικίες ενώ υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πάνε σε μικρότερα σπίτια μαζί με τα παιδιά τους για να νοικιάσουν αυτό που μένουν».

Όμως η αύξηση στις ενοικιάσεις κατοικιών μέσα από τις ιντερνετικές πλατφόρμες έχει και αρνητικές συνέπειες. Ο κ. Ρεβύθης προτρέπει τους ιδιοκτήτες προτού ενοικιάσουν το ακίνητο να ζητούν μια εγγύηση και να ασφαλίζουν τα σπίτια για φωτιά.

Εν μέσω βαθιάς ύφεσης τα ενοίκια στα διαμερίσματα, σύμφωνα με τον κ. Ρεβύθη αυξήθηκαν σε ποσοστό που ξεπερνάει το 30% – 35% λόγω της αλματώδους εξέλιξης της πλατφόρμας βραχυχρόνιας ενοικίασης ακινήτων (Airbnb).

Να σημειωθεί ότι το ιστορικό κέντρο (Σταδίου, Ερμού και Πειραιώς), η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, το Κουκάκι και ο Νέος Κόσμος είναι οι περιοχές της Αθήνας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμερισμάτων τα οποία διατίθενται προς βραχυπρόθεσμη ενοικίαση

Ο φόρος καραδοκεί…

Το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, από 12.000 έως 35.000 με 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%. Με αυτή την κλίμακα φορολογείται η εκμίσθωση των κατοικιών και η παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων.

Εφόσον ο εκμισθωτής προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, πχ. εστίαση και άλλα, τότε οι υπηρεσίες αυτές φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστή από 22 έως και 45%.

…ενεργοποιείται και ηλεκτρονική εφαρμογή

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα. Όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

Ανδρομάχη Παύλου

in.gr

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024