Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο περιθώριο του Eurogroup η τρίτη αξιολόγηση

Στο περιθώριο του Eurogroup η τρίτη αξιολόγηση

Τέλη Νοεμβρίου καταφθάνουν στην Αθήνα οι θεσμοί προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τότε στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, ενώ τη Δευτέρα το ελληνικό πρόγραμμα θα απασχολήσει το Eurogroup.

Τέλη Νοεμβρίου καταφθάνουν στην Αθήνα οι θεσμοί προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τότε στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, ενώ τη Δευτέρα τα ηνία για το ελληνικό πρόγραμμα αναλαμβάνει το Eurogroup.

Το Eurogroup έχει στο επίκεντρό του μία σειρά από πράξεις για το μέλλον της Ευρώπης. Στην επίσημη ατζέντα του δεν υπάρχει το θέμα… Ελλάδα, αλλά με βάση την ατζέντα του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ θα υπάρχει μία σύντομη συζήτηση για την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση.

Το Eurogroup της Δευτέρας αποκτά μια συμβολική σημασία. Θα είναι η πρώτη συνεδρίαση ύστερα από οκτώ χρόνια χωρίς τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν επισήμως από τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί για την πορεία της ευρωπαικής οικονομίας, αλλά και των διαπραγματεύσεων που έγιναν στην Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα στον πρώτο γύρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο Χίλτον.

Οι εκκρεμότητες

Στο Eurogroup θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και όπως αναμένει μετά την επίσημη ενημέρωση θα συζητηθεί και θα προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα (συνδικαλιστικός νόμος, πώληση λιγνιτικών μονάδων, πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλαγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ιδιωτικοποιήσεις κά) και βασικά στοιχεία για το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 που θα έρθει στη Βουλή ως το τέλος του μήνα, αλλά θα ψηφιστεί το Δεκέμβριο.

Η υλοποίηση και των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 είναι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που αναμένεται να επιτευχθεί στα μέσα Ιανουαρίου.

Στις 9 Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλες τις χώρες-μέλη και το περιεχόμενο της έκθεσης θα δείξει αν θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξεως του 1,8%, όπως προβλέπει η ελληνική πλευρά, αλλά και η υπέρβαση του στόχου (1,75% του ΑΕΠ) για πρωτογενές πλεόνασμα.

in.gr

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024