Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Αντιδράσεις Δρούζων και Ιράν στην παραίτηση Χαρίρι

Λίβανος: Αντιδράσεις Δρούζων και Ιράν στην παραίτηση Χαρίρι

Ο Λίβανος είναι πολύ αδύναμος για να αντέξει τις επιπτώσεις από την παραίτηση του Σαάντ αλ-Χαρίρι από την πρωθυπουργία και δεν είναι σε θέση να αντιταχθεί στο Ιράν, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ. Από την πλευρά του, το Ιράν σημείωσε ότι η παραίτηση αυτή είναι ένα νέο σενάριο για την πρόκληση εντάσεων στο Λίβανο και στην περιοχή.

Ο Λίβανος είναι πολύ αδύναμος για να αντέξει τις επιπτώσεις από την παραίτηση του Σαάντ αλ-Χαρίρι από την πρωθυπουργία και δεν είναι σε θέση να αντιταχθεί στο Ιράν, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ.

Ο Χαρίρι, ο οποίος είναι σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του και κατηγορώντας το Ιράν και τον σύμμαχό του, τη Χεζμπολάχ.

Η παραίτηση του Χαρίρι κινδυνεύει να βυθίσει το Λίβανο στη θρησκευτική βία μεταξύ των λιβανέζων σουνιτών και των σιιτών μουσουλμάνων.

«Ανησυχώ για την οικονομία, φυσικά, και ανησυχώ και για την πολιτική. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πολεμήσουμε τους Ιρανούς από τον Λίβανο» δήλωσε ο Τζουμπλάτ στο Reuters. Ο ίδιος πρότεινε το συμβιβασμό με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέχρι οι συνθήκες στην περιοχή να επιτρέψουν τον διάλογο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν.

«Ο Λίβανος έχει αρκετά προβλήματα. Είναι πολύ αδύναμος για μια τέτοια παραίτηση, γιατί θα έχει έναν υπερβολικά αρνητικό αντίκτυπο» είπε ο Τζουμπλάτ, ένας από τους λιβανέζους πολιτικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την παραίτηση Χαρίρι.

Οι Δρούζοι αποτελούν μια σημαντική μειονότητα στο πολιτικό σύστημα του Λιβάνου και ο Τζουμπλάτ έχει πολλές φορές παίξει το ρόλο του ρυθμιστή στην πολιτική της χώρας του.

Η αντίδραση των Ιρανών

Εξάλλου, το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι θα προκαλέσει ένταση στο Λίβανο και στην περιοχή.

Ο Χαρίρι κατηγόρησε το Ιράν και τον σύμμαχό του στο Λίβανο, τη Χεζμπολάχ, ότι προκαλούν εντάσεις στον αραβικό κόσμο κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του νωρίτερα σήμερα.

«Η επανάληψη από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου των μη ρεαλιστικών και ανυπόστατων κατηγοριών των σιωνιστών, των Σαουδαράβων και των Αμερικανών κατά του Ιράν αποτελεί ένδειξη ότι η παραίτηση αυτή είναι ένα νέο σενάριο για την πρόκληση εντάσεων στο Λίβανο και στην περιοχή» ανέφερε σε δήλωσή του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπός του Μπαχράμ Κασεμί. «Αλλά πιστεύουμε ότι ο ανθεκτικός λαός του Λιβάνου θα περάσει εύκολα από αυτό το στάδιο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024