Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φλάνδρα: Να αναλάβει δράση η ΕΕ στο θέμα της Καταλονίας

Φλάνδρα: Να αναλάβει δράση η ΕΕ στο θέμα της Καταλονίας

Τις ισπανικές αρχές κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας, της περιφέρειας του Βελγίου που έχει γνωρίσει και η ίδια στο παρελθόν αποσχιστικές τριβές, επειδή συνέλαβαν καθαιρεθέντες καταλανούς αξιωματούχους και κάλεσε την ΕΕ να μεσολαβήσει στη διένεξη.

Τις ισπανικές αρχές κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας, της περιφέρειας του Βελγίου που έχει γνωρίσει και η ίδια στο παρελθόν αποσχιστικές τριβές, επειδή συνέλαβαν καθαιρεθέντες καταλανούς αξιωματούχους και κάλεσε την ΕΕ να μεσολαβήσει στη διένεξη.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος παύθηκε από τη Μαδρίτη ως ηγέτης της Καταλονίας μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, ταξίδεψε στο Βέλγιο και δεν εμφανίσθηκε χθες ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου για να λογοδοτήσει κατηγορούμενος για στάση. Όμως, εννέα πρώην υπουργοί του προφυλακίσθηκαν στη Μαδρίτη εν αναμονή ενδεχόμενης δίκης.

«Το να κλείνονται στη φυλακή δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες πάει πολύ», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας, Γκέερτ Μπουρζουά.

«Είμαι σαστισμένος που κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβαίνει στη σημερινή Ευρώπη» αναφέρει ο Μπουρζουά.

Η Φλάνδρα, στην οποία ζουν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Βελγίου, είχε επίσης γνωρίσει αυτονομιστικές εκστρατείες κατά τις περασμένες δεκαετίες, όμως μια σειρά συνταγματικών αναθεωρήσεων έδωσε ευρεία αυτονομία στις περιφέρειες και κατεύνασε τις εντάσεις.

Ο Μπουρζουά, ο οποίος ανήκει στο φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA, που συμμετέχει επίσης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μεσολαβήσουν. Μια πρόταση, ωστόσο, που η ΕΕ έχει ήδη απορρίψει.

«Καλώ και πάλι επειγόντως όλες τις ευρωπαϊκές οντότητες να αναλάβουν τελικά δράση και να αναζητήσουν δημοκρατικές λύσεις τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλονία», πρόσθεσε.

Την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σέβεται η ΕΕ

Την άποψη ότι εναπόκειται στη δικαιοσύνη να αποφασίσει εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος για τη σύλληψη του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του Βέλγου δικηγόρου του Πουτζδεμόντ, Πολ Μπέκερτ, ότι έχει εκδοθεί ένταλμα εναντίον του προέδρου και τεσσάρων ακόμη μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στο Βέλγιο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ απάντησε πως «είναι ζήτημα των δικαστικών αρχών και σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Διαμαρτυρία για την προφυλάκιση κυβερνητικών μελών

Ομάδες διαδηλωτών διέκοψαν για λίγο την κυκλοφορία σε δρόμους και σε μια σιδηροδρομική γραμμή στην Καταλονία για να διαμαρτυρηθούν για την προφυλάκιση μελών της αποπεμφθείσας αυτονομιστικής κυβέρνησης.

Η καταλανική υπηρεσία οδικών πληροφοριών ανακοίνωσε στο Twitter ότι η κυκλοφορία διακόπηκε σε τέσσερις δρόμους στη διάρκεια του πρωινού, ενώ, έπειτα από μισή ώρα, ανακοίνωσε ότι οι αποκλεισμοί αυτοί είχαν αρθεί.

Οι υπηρεσίες σιδηροδρομικών μεταφορών της Καταλονίας ανέφεραν και αυτές μια κατάληψη δρόμων στον σταθμό Σαντ Κουγκάτ, κοντά στη Βαρκελώνη, που προκάλεσε καθυστερήσεις τρένων. Η κυκλοφορία επανήλθε στα κανονικά επίπεδα δύο ώρες αργότερα.

Ομάδα διαδηλωτών απέκλεισε, επίσης, τη λεωφόρο Γκραν Βία της Βαρκελώνης, στην είσοδο της πόλης.

«Αποκλείουμε την Γκραν Βία», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το κίνημα Arran των νεολαίων της αυτονομιστικής ριζοσπαστικής αριστεράς. Την ανακοίνωση πλαισίωνε μία φωτογραφία όπου διακρίνονταν δεκάδες άνθρωποι, ορισμένοι κρατώντας τη σημαία της αυτονομίας.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024