Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί προκάλεσαν οι Τούρκοι στα Ίμια με το ελικόπτερο

Γιατί προκάλεσαν οι Τούρκοι στα Ίμια με το ελικόπτερο

Υπέρπτηση τουρκικού ελικοπτέρου σε πολύ χαμηλό ύψος, σχεδόν 30 μέτρων, πάνω από τα Ίμια σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου, σε μία κίνηση ενδεικτική ότι οι τουρκικές θέσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο παραμένουν αναλλοίωτες.

Υπέρπτηση τουρκικού ελικοπτέρου σε πολύ χαμηλό ύψος, σχεδόν 30 μέτρων, πάνω από τα Ίμια σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου, σε μία κίνηση ενδεικτική ότι οι τουρκικές θέσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο παραμένουν αναλλοίωτες.

Συγκεκριμένα, ένα ελικόπτερο ΑΒ-412 πέταξε σε ύψος περίπου 100 ποδών (30 μέτρων) πάνω από τις δύο βραχονησίδες στις 7.59πμ.

Λίγο αργότερα, σημειώθηκε και δεύτερη υπέρπτηση σε ύψος 300 ποδιών.

Δεν αποκλείεται η υπέρπτηση να σημειώθηκε ακριβώς επειδή στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στην Καλόλιμνο διεξαγόταν επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) για τη διάσωση μεταναστών που επέβαιναν σε ξύλινο πλοιάριο που βυθίστηκε. Η επιχείρηση συντονιζόταν από την ελληνική πλευρά.

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν πάγιο σημείο τριβής Ελλάδος και Τουρκίας. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε τη διαμαρτυρία του για την κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδος και Αιγύπτου με την ονομασία «Μέδουσα 5». Η άσκηση πραγματοποιείται από τις 29 Οκτωβρίου ως τις 4 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλείται ξανά τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 ώστε να θεμελιώσει την πάγια θέση της γείτονος περί της αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων, κάτι που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση περιλαμβάνει και την απαγόρευση στρατιωτικών ασκήσεων.

Ήδη, η Άγκυρα έχει απευθύνει διάβημα στον έλληνα πρεσβευτή στην τουρκική πρωτεύουσα, ζητώντας του να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο. Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τρίτα μέρη (στην παρούσα περίπτωση την Αίγυπτο) «να μην λαμβάνουν χώρα σε παραβιάσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα».

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, περιοδεύει στη Θράκη κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο κ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε τελικώς την Πέμπτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ομόλογό του Γιάννη Δραγασάκη, καθώς, σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να τον δει.

Αν και δεν ομολογείται δημοσίως, ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι έχει υπάρξει κάποιου είδους ενόχληση για την εκτεταμένη περιοδεία του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη, στοιχείο που θεωρείται ότι επιβαρύνει το κλίμα ενόψει της προγραμματιζόμενης, πιθανότατα για τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε και με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σε μία κίνηση μάλλον ασυνήθιστη για επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων στην Ελλάδα. Η ΝΔ κάλεσε, διά του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά για την επίσκεψη Τσαβούσογλου.

Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024