Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Υόρκη: Η πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση μετά την 11/9

Νέα Υόρκη: Η πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση μετά την 11/9

Οκτώ νεκροί και 11 τραυματίες είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός της επίθεσης που συγκλόνισε την Τρίτη τη Νέα Υόρκη, μια επίθεση την οποία οι αρχές συνδέουν άμεσα με την τρομοκρατία και που σημειώθηκε λίγα τετράγωνα μακριά από το One World Trade Center.

Οκτώ νεκροί και 11 τραυματίες είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός της επίθεσης που συγκλόνισε την Τρίτη τη Νέα Υόρκη, μια επίθεση την οποία οι αρχές συνδέουν άμεσα με την τρομοκρατία και που σημειώθηκε λίγα τετράγωνα μακριά από το One World Trade Center.

Μάλιστα, το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως το πιο φονικό και αιματηρό που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ενώ διαδραματίστηκεπολύ κοντά στο σημείο που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Ο δράστης χρησιμοποίησε νοικιασμένο φορτηγάκι για να πραγματοποιήσει την επίθεση, κάνοντας ακόμη πιο έντονο το φαινόμενο κατά το οποίο οι τρομοκράτες χρειάζονται απλώς μια άδεια οδήγησης για να σκορπίσουν τον τρόμο, μετατρέποντας τα οχήματα αυτά σε δολοφονικά όπλα.

Πώς εξελίχθηκε η επίθεση

Λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα, ένα λευκό νοικιασμένο φορτηγό μπήκε σε ποδηλατόδρομο, παρασύροντας ποδηλάτες και πεζούς, ενώ στη συνέχεια χτύπησε σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντας δύο ενήλικες και δύο παιδιά. Έπειτα, το φορτηγό σταμάτησε και ο οδηγός βγήκε από το όχημα, φερόμενος να κρατά δύο όπλα και φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ». Αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε τον δράστη.

Το σκηνικό της επίθεσης έλαβε χώρα εν μέσω εορτασμού του Χάλοουιν.

Ο τραγικός απολογισμός

Οκτώ νεκροί και 11 τραυματίες είναι ο έως τώρα απολογισμός της επίθεσης. Ανάμεσα στα θύματα, βρίσκονται και πέντε άντρες από την Αργεντινή, οι οποίοι γιόρταζαν την 30η επέτειο αποφοίτησης από πολυτεχνική σχολή. Ένα μέλος της ίδιας παρέας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, ένας βέλγος υπήκοος είναι ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του βελγικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τι είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες

Ένας μάρτυρας είπε στο ABC ότι είδε το λευκό φορτηγό να κινείται με γρήγορη ταχύτητα στον ποδηλατόδρομο κοντά στην West Side Highway και κοντά στο σχολείο Stuyvesant High School, παρασύροντας ανθρώπους. Επίσης, ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι άκουσε γύρω στους εννέα ή δέκα πυροβολισμούς.

Άλλος μάρτυρας εξήγησε ότι είδε έναν άντρα να τρέχει και να κρατά κάτι στο χέρι του. «Δε μπορούσα να δω τι ακριβώς ήταν. Είπαν ότι ήταν όπλο». Όταν οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον δράστη, «όλοι άρχισαν να τρέχουν μακριά και επικράτησε μια τρέλα στο σημείο»

Ποιος είναι ο δράστης

Ο 29χρονος Σαϊφούλο Σαΐποφ είναι ο άνθρωπος που σκόρπισε το θάνατο στη Νέα Υόρκη την Τρίτη. Υπήκοος του Ουζμπεκιστάν, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010 και εργαζόταν ως οδηγός της υπηρεσίας ταξί Uber.

O Σαΐποφ έφτασε στις ΗΠΑ γνωρίζοντας ελάχιστα αγγλικά και πέρασε τις πρώτες του ημέρες εκεί αναζητώντας δουλειά και προσπαθώντας να βελτιώσει την αγγλική.

«Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη, αλλά δε μπορώ να γνωρίζω τι γινόταν μέσα του» δήλωσε ο 37χρονος Κομπίλιον Ματκάροφ, ουζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ, που γνώρισε τον δράστη όταν εκείνος δούλευε ως οδηγός φορτηγού.

Θα «σφίξει» τους ελέγχους, λέει ο Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος διέταξε τις Υπηρεσίες Ασφαλείας να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας, στον απόηχο της τρομοκρατίας, αφού έδωσε συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε ότι «Στη Νέα Υόρκη φαίνεται πως έγινε κι άλλη επίθεση από έναν πολύ άρρωστο και διαταραγμένο άνθρωπο. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου παρακολουθούν στενά την υπόθεση. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ISIS να επιστρέψει με οποιοδήποτε τρόπο στη χώρα μας, αφού τους νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!»

«Παραμένουμε απτόητοι» τόνισε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Ο’Νιλ.

«Το Ουζμπεκιστάν είναι έτοιμο να παράσχει όλες του τις δυνάμεις και όλα τα μέσα για να συνδράμει την έρευνα για αυτή την τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο ουζμπέκος πρόεδρος Τσαβκάτ Μιρτζιόγεφ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η τραγωδία η οποία συνέβη επιβεβαιώνει εκ νέου την ανάγκη να ενωθούν οι προσπάθειες όλης της διεθνούς κοινότητας στον πόλεμο εναντίον αυτής της πρόκλησης της εποχής μας»

Μαρία Πετροπούλου

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024