Η εμβληματική για τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, στην Τουρκία, δίκη για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» συνεργατών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet επαναλήφθηκε σήμερα, Τρίτη, λίγο πριν από εκείνη της μυθιστοριογράφου Ασλί Ερντογάν, η οποία κατηγορείται για «προπαγάνδα».

Συνολικά, 17 διευθυντικά στελέχη, δημοσιογράφοι και άλλοι νυν ή πρώην εργαζόμενοι της Cumhuriyet, τέσσερις από τους οποίους έχουν προφυλακιστεί, κατηγορούνται ότι συνέδραμαν τρεις «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Αντιμετωπίζουν ποινές μέχρι και 43 χρόνων κάθειρξης.

Λίγο πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, υποστηρικτές της Cumhuriyet, μιας εφημερίδας που είναι πολύ επικριτική προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο του Τσαγκλαγιάν για να ζητήσουν να αποδοθεί «δικαιοσύνη».

«Σταματήστε τις διώξεις των αντιφρονούντων, τη σύλληψη δημοσιογράφων», φώναζαν.

Αυτή η νέα ακροαματική διαδικασία, συμβολική των επιθέσεων στην ελευθερία του Τύπου μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, διεξάγεται ακριβώς έναν χρόνο μετά ένα πρώτο κύμα συλλήψεων με στόχο συνεργάτες της Cumhuriyet.

Συλληφθείς την 31η Οκτωβρίου 2016, ο διευθυντής της εφημερίδας, Μουράτ Σαμπουντζού, παραμένει έκτοτε στη φυλακή. Ο εκδότης της εφημερίδας, Ακίν Αταλάι, ένας από τους αρθρογράφους της, ο ρεπόρτερ-ερευνητής Αχμέτ Σικ, καθώς και ένα στέλεχος του λογιστηρίου της εφημερίδας, ο Γιουσούφ Εμρέ Ιπέρ, κρατούνται επίσης εδώ και πολλούς μήνες.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις φερόμενων ως υποστηρικτών του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος, παρά το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη το έχει αρνηθεί.

Η μυθιστοριογράφος Ασλί Ερντογάν, που διώκεται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» υπέρ των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), καλείται, επίσης, να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, ενώ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

Η μυθιστοριογράφος, η οποία δεν έχει καμία συγγένεια με τον πρόεδρο Ερντογάν, διώκεται για συνεργασία με την κουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem. Η σύλληψη και η κράτησή της για 132 ημέρες προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα αγανάκτησης στην Τουρκία και τη Δύση.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας