Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένουν τα Τίρανα στις κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα

Επιμένουν τα Τίρανα στις κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα

Ένταση επικρατεί από το πρωί της Τρίτης στη Χειμάρρα. Aλβανικές αρχές, με αφορμή την ανάπλαση της πόλης, προχώρησαν τις κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών. Ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους. Για τις εξελίξεις ενημερώθηκαν τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα. «Η Αθήνα παρακολουθεί στενά και με προσοχή τα όσα συμβαίνουν και αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ένταση επικρατεί από το πρωί της Τρίτης στη Χειμάρρα. Aλβανικές αρχές, με αφορμή την ανάπλαση της πόλης, προχώρησαν τις κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών. Ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους .Για τις εξελίξεις ενημερώθηκαν τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.

Σύμφωνα με καταγγελίες ομογενών, στις 18 Οκτωβρίου η επιθεώρηση χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας έστειλε ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες βορειοηπειρωτών, μελών της ελληνικής μειονότητας, με τα οποία τους ζητά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών, λόγω σχεδίων για κατεδάφισή τους.

«Η Αθήνα παρακολουθεί στενά και με προσοχή τα όσα συμβαίνουν και αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Να αναλάβει δράση για τη Χειμάρρα στην Ευρώπη καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ. «Για μία ακόμα φορά, η αλβανική διοίκηση με τρόπο ανεπίτρεπτο ανέλαβε δράση για να γκρεμίσει ιδιοκτησίες μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χειμάρρα» τόνισε για τα σημερινά γεγονότα ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος και έκανε λόγο για «επαναλαμβανόμενη και συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης Ράμα».

Κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής επί του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, ο βουλευτής της ΝΔ, επανέλαβε το κάλεσμα προς την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τις επαναλαμβανόμενες απόπειρες, που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χειμάρρας και κάλεσε και την ελληνική κυβέρνηση «να αναλάβει δράσεις αποτελεσματικές αυτή τη φορά, είτε σε διμερές είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να σταματήσει αυτή η πρακτική της αλβανικής διοίκησης».

Κι επειδή – όπως είπε ο τομεάρχης της ΝΔ – ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, «προ-ανακοίνωσε» ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τις δυο χώρες, ο κ. Κουμουτσάκος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων, δεν πρέπει να γίνει πριν ηρεμήσουν τα πράγματα και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα επαναληφθούν αυτές οι αυθαίρετες ενέργειες της αλβανικής διοίκησης εναντίον των Ελλήνων της Χειμάρρας.

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις-πακέτο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει αυτή η αυθαίρετη και απαράδεκτη πρακτική από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης» κατέληξε στην δήλωσή του.

Την καταδίκη της «για τις παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης της Αλβανίας, καθώς οι κρατικές υπηρεσίες προχώρησαν στην κατεδάφιση κτιρίων στην Χειμάρρα» εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τα Τίρανα, όμως επαναβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να εγείρει ενστάσεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας με βάση τα μειονοτικά δικαιώματα.

in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024