Από τα Ιωάννινα θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του νέου μοντέλου παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας.

Το διήμερο 25-26 Οκτωβρίου εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής επισκέφτηκαν το δίκτυο των εμπλεκόμενων δομών της πόλης και είχαν σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, των τοπικών Πανεπιστημίων, των Νοσοκομείων, της ΠΦΥ και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Στις συναντήσεις παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός του υπουργείου, η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση από τους εκπροσώπους του ΠΟΥ, καθώς και η ανάλογη εμπειρία από τη Σκωτία, όπως τη μετέφερε ο συνεργαζόμενος εμπειρογνώμονας, Ντέιβιντ Κέλλυ.

Στόχος είναι η πόλη των Ιωαννίνων να αποτελέσει την πρώτη περιοχή της χώρας, όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την πλήρη διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε επίπεδο κοινότητας με στόχο την εξασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας και τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων.

Το μοντέλο της ενσωμάτωσης των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φροντίδας βρίσκεται στον πυρήνα της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr