Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Το υπερπλεόνασμα θα δοθεί κυρίως για κοινωνικούς σκοπούς

Τσακαλώτος: Το υπερπλεόνασμα θα δοθεί κυρίως για κοινωνικούς σκοπούς

Το μεγαλύτερο μέρος του υπερπλεονάσματος -το οποίο εκτιμώ ότι θα είναι τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ- θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς και αυτό έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, είπε ο Ευ.Τσακαλώτος. Τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι δεν ισχύει τίποτα από όσα καταστροφολογικά ακούγονται. Μίλησε για θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν οι διαφωνίες. Τι είπε για ανάπτυξη, πλεονάσματα και νέα έξοδο στις αγορές.

Το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος -τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ- θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς, με ενίσχυση «όχι μόνο των φτωχότερων από τους φτωχούς» και αυτό έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΤ1.

Τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλείσει έγκαιρα την γ’ αξιολόγηση, κυρίως, όπως εξήγησε, γιατί αυτό θα επιτρέψει την έναρξη των κρίσιμων συζητήσεων για το χρέος, το ρόλο του ΔΝΤ, και τη μεταμνημονιακή εποχή, στις οποίες η κυβέρνηση θέλει να «μπει» χωρίς να έχουν να της προσάψουν παραλείψεις και εκκρεμότητες.

Επανέλαβε δε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και ότι δεν ισχύει τίποτα από όσα καταστροφολογικά ακούγονται, επισημαίνοντας ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο υπουργός προανήγγειλε τουλάχιστον τέσσερις εξόδους στις αγορές έως τη λήξη του προγράμματος, καθώς και μίνι εξόδους έως την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης με στόχο να καταστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και να αντληθεί ρευστότητα.

Υπάρχει συμφωνία για διανομή κοινωνικού μερίσματος

«Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς για το μέγεθος του μερίσματος και για την κατανομή του» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι απομένει η παραμετροποίηση, «για το πόσα θα λάβει μια οικογένεια με παιδιά ή χωρίς παιδιά».

Το διαθέσιμο -από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος- μέρισμα για δαπάνες θα είναι φέτος διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι και τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ποσό αυτό το θεωρεί «πάτωμα και όχι ταβάνι».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί για κοινωνικούς σκοπούς, και όχι μόνο σε πολίτες που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, αλλά και σε «κομμάτι των μεσαίων τάξεων», αφήνοντας ανοικτό να διανεμηθεί σε νέους και σε ανέργους.

Δήλωσε ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να καλύψουν όλες τις κατηγορίες, προσθέτοντας πως ένα άλλο μέρος «θα δοθεί σε οργανισμούς που χρωστάμε», εννοώντας προφανώς την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, «για να είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση το 2018».

Θετικό το κλίμα με τους θεσμούς – Θα κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση

Το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι αναμφισβήτητα καλύτερο, είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι αυτό κατέστη σαφές και κατά τις επαφές του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών στην Ουάσινγκτον.

Δεν λείπουν οι διαφορές και οι διαφωνίες, αλλά η βούληση όλων είναι να λυθούν, επισήμανε, παρατηρώντας ότι η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερα ζητήματα και δεν θέλει να «σέρνεται» το θέμα της Ελλάδας.

Ερωτηθείς σε τι οφείλεται αυτή η αλλαγή στάσης από την πλευρά των θεσμών, είπε ότι υπάρχει κλίμα επίλυσης των προβλημάτων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συζητήσεις, γιατί έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση έχει χρονοδιάγραμμα και σχέδιο για να βγει από το πρόγραμμα.

Σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης, ο κ. Τσακαλώτος αν και παραδέχθηκε ότι μένει «πολλή τεχνική δουλειά να γίνει, η οποία απαιτεί χρόνο», τόνισε ότι υπάρχει βούληση να κλείσει έγκαιρα, ώστε «να είμαστε έτοιμοι όταν θα υπάρχει γερμανική κυβέρνηση να συμμετάσχουμε αποφασιστικά στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για το χρέος, την έξοδο από το πρόγραμμα και το ρόλο του ΔΝΤ, χωρίς να μας λένε δεν κάνατε αυτό ή εκείνο».

Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξει η στάση της γερμανικής πλευράς στην περίπτωση που ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι από το κόμμα των Φιλελευθέρων, απάντησε πως αυτός μάλλον θα ασχοληθεί περισσότερο με τα εσωτερικά θέματα της Γερμανίας και ότι πιστεύει ότι «η γενική κατεύθυνση της Μέρκελ να εμπλακεί σοβαρά με την «ατζέντα Μακρόν» δεν θα αλλάξει».

Δεν χρειάζονται μέτρα για το 2018 – Τα θέματα αγκάθια

Αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που απομένουν στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης, συμπεριέλαβε σε αυτά την ενέργεια (δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αφορά στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, εξήγησε), κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και κάποια κοινωνικά ζητήματα. «Αλλά όλα λύνονται με καλό τρόπο», τόνισε.

«Όλη η φιλολογία ότι δεν θα πάρουμε τη δόση των 800 εκατ. ευρώ, ότι δεν θα έχουμε κοινωνικό μέρισμα, ότι θα έχουμε νέα μέτρα δεν επιβεβαιώθηκε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη ΝΔ, λέγοντας ότι έχει χτίσει όλη την ανάλυσή της σε αυτή την καταστροφολογία. «Έχουν βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη και τους ευχαριστούμε για αυτό» είπε ο κ. Τσακαλώτος για να τονίσει ότι το ότι δεν θα υπάρξει κενό το 2018 και άρα νέα μέτρα το επιβεβαίωσε επισήμως και η Κρ.Λαγκάρντ του ΔΝΤ, μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα.

Απαντώντας δε στην κριτική της ΝΔ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρέναρε την ανάπτυξη που ξεκίνησε το 2014 και ότι το α’ εξάμηνο του 2015 κόστισε στη χώρα δισ. ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «εγώ εάν κατά τη διακυβέρνηση του τόπου είχα μειώσει κατά 25% το ΑΕΠ δεν θα μιλούσα πολύ» ενώ πρόσθεσε ότι κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους η μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2015 έναντι της αρχικής εκτίμησης για μηδενική μεταβολή. Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με όλους τους δείκτες θα υπάρξει ανάπτυξη και το 2017 και το 2018.

Εφικτοί μεν, δύσκολοι δε, οι στόχοι των πλεονασμάτων

Σχετικά με την υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε καταρχάς ότι «αυτό δεν είναι επιλογή μας» και ότι «ως οικονομολόγος και καθηγητής σαφώς θα σας έλεγα ότι δεν είναι σωστό». Στο σημείο αυτό μάλιστα επισήμανε ο υπουργός ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση των επιχειρημάτων αυτών στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά ωστόσο το κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί είπε πως «είναι εφικτό, αλλά με δυσκολία», επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια θα βοηθηθεί από την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη, καθώς αυτό δίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης και στη συμβολή των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων που γίνονται, προκειμένου αυτή να είναι αποτελεσματική και να οδηγήσει στη δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου που θα φέρει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Στόχος, η ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα

Ερωτηθείς για την επόμενη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι είναι ένα από τα θέματα που δεν προαναγγέλλονται.

Ωστόσο, είπε ότι μετά το τέλος της αξιολόγησης «οι αγορές θα απαιτήσουν να βγούμε» με την έννοια ότι θα θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, ενώ μίλησε και για μίνι εξόδους έως την ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης με στόχο να καταστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και να αντληθεί ρευστότητα. Μέχρι τη λήξη του προγράμματος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον τέσσερις έξοδοι στις αγορές.

«Το θέμα είναι να έχουμε πρόσβαση στις αγορές όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Α.Τ

in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024