Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιερώνυμος: Αρμονική συνύπαρξη σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο

Ιερώνυμος: Αρμονική συνύπαρξη σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο

Μονόδρομο για μια αρμονική συνύπαρξη σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την παύση των πολεμικών συρράξεων, των εχθροπραξιών και την άμεση ειρήνευση, από το βήμα της 2ης Διεθνούς Διασκέψεως Αθηνών για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», όπου απηύθυνε χαιρετισμό.

Μονόδρομο για μια αρμονική συνύπαρξη σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την παύση των πολεμικών συρράξεων, των εχθροπραξιών και την άμεση ειρήνευση, από το βήμα της 2ης Διεθνούς Διασκέψεως Αθηνών για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», όπου απηύθυνε χαιρετισμό.

«Διά τον λόγο αυτόν η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν θα πάψει να εργάζεται και να δέεται υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου» τόνισε.

Είπε ακόμη: «Η εγγύτητα της χώρας μας με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και η εκεί δραστηριοποίηση των Ελληνορθοδόξων Εκκλησιών, με μακραίωνη ιστορία, καθιστούν τον διαθρησκειακό διάλογο μεταξύ Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων ιδιαίτερο πεδίον ενδιαφέροντος για την ελληνική εξωτερική πολιτική, και μάλιστα σε μια εποχή που αποκτούν επικαιρότητα τα θέματα προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδίως στην Μέση Ανατολή».

Επ’ αυτού, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπογράμμισε πως «Η Ελλάδα υποστηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, ως μέσο για τη διασφάλιση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων, με σκοπό την πρόληψη κοινωνικών εντάσεων και κρίσεων. Αναγνωρίζοντας την συμβολή του διαθρησκειακού μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στην αντιμετώπιση και αποτροπή φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στην τρομοκρατία και βίαιου εξτρεμισμού, η Ελλάδα υποστηρίζει σχετικές πρωτοβουλίες».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην πρώτη Διεθνή Διάσκεψη, αλλά και στις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά στην παρούσα Διάσκεψη για να σημειώσει ότι «ο τρόπος ανοικοδόμησης κατεστραμμένων υποδομών, η βελτίωση συνθηκών υγείας, το επίπεδον εκπαίδευσης, οι συνθήκες διαβίωσης των κοινοτήτων και κυρίως το μεγάλο θέμα των προσφύγων και ο τρόπος υποδοχής των από Μεγάλα Κράτη, τα οποία ουσιαστικά πρωτοστάτησαν στην καταστροφή της Μέσης Ανατολής, είναι τα μεγάλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων πρώτο εκείνο της επανεγκαταστάσεως των προσφύγων στις εστίες των».

Υπουργός Επικρατείας ΗΑΕ: Εμπέδωση των αρχών της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συμβίωσης

Την πεποίθηση πως η 2η Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» θα συμβάλει στην εμπέδωση των αρχών της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συμβίωσης εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αρμόδιος για την Ανεκτικότητα, σεΐχης Ναγιάν μπιν Μουμπάρακ αλ Ναχιάν. «Είναι μια εύφορη γη για την εξάπλωση όλων των αρχών που μας διέπουν για την αποφυγή των διακρίσεων στις κοινωνίες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ναγιάν μπιν Μουμπάρακ αλ Ναχιάν, αναφερόμενος στη σημασία της Διάσκεψης, και σημείωσε πως είναι ένας ασφαλής δρόμος που θα οδηγήσει στην εμπέδωση της ειρήνης και στην εξάπλωση της ευημερίας και της προόδου σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου.

Διαμήνυσε πως η εξασφάλιση της ειρηνικής συμβίωσης και της ανεκτικότητας απαιτεί την αδιάκοπη στήριξη και υποστήριξη και τόνισε πως οι αρχές αυτές πρέπει να είναι αναπόσπαστες της ζωής του ανθρώπου, αλλά και της κοινωνίας.

Εξέφρασε μάλιστα τη χαρά του για τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη και τις «βαθιές ευχαριστίες στη φίλη χώρα και κυβέρνηση της Ελλάδας, που τη φιλοξενεί».

Αναφερόμενος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είπε πως «καυχιόμαστε για την πολιτιστική ισλαμική παράδοση, καθώς επίσης για τα ιστορικά ήθη και έθιμά μας και τις αρχές οι οποίες συνέβαλαν στην αλληλοεπίδραση μεταξύ των κατοίκων όλου του κράτους και στην επικοινωνία με όλους τους λαούς του κόσμου, καθιστώντας τους πολίτες των Αραβικών Εμιράτων κοσμοπολίτες».

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στη Μέση Ανατολή, λέγοντας πως οι κοινωνίες στην περιοχή αυτή ήταν πάντα ποικιλόμορφες από θρησκευτικής, φυλετικής και πολιτισμικής άποψης, και υπογράμμισε πως η διαχρονική ποικιλομορφία ήταν μια κινητήρια δημιουργική δύναμη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024