
AIEA: Το Ιράν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα
Η Τεχεράνη «εφαρμόζει» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με βάση τους όρους της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε την Κυριακή στην Τεχεράνη ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (AIEA), Γιουκίγια Αμάνο.
Η Τεχεράνη «εφαρμόζει» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με βάση τους όρους της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε την Κυριακή στην Τεχεράνη ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (AIEA), Γιουκίγια Αμάνο.
«Μέχρι σήμερα, μπορώ να επιβεβαιώσω πως το Ιράν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του στον πυρηνικό τομέα τις οποίες ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας PGAC», δήλωσε ο Αμάνο στα αγγλικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα ιρανικά μμε, σύμφωνα με ένα σύντομο απόσπασμα που μετέδωσε η δημόσια ιρακινή τηλεόραση.
Παγκόσμιο Σχέδιο Κοινής Δράσης (PGAC, JCPOA, σύμφωνα με το αγγλικό ακρωνύμιο) ονομάζεται η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη το Ιράν και η Ομάδα των Έξι (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία).
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Ισλαμική Δημοκρατία δεσμεύτηκε να περιορίσει τον πυρηνικό πρόγραμμά της ώστε να αποδείξει πως δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εξασφάλισε σε αντάλλαγμα την αναγνώριση του δικαιώματός της να εμπλουτίζει ουράνιο για ειρηνικούς σκοπούς και την άρση των οικονομικών κυρώσεων που της επέβαλλε η Δύση και τα Ηνωμένα Έθνη εξαιτίας του προγράμματος.
Κατηγορώντας το Ιράν ότι παραβίασε τη συμφωνία κατ΄επανάληψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε στις 13 Οκτωβρίου να αποσύρει τη χώρα του «ανά πάσα στιγμή» από τη συμφωνία και ζήτησε από τους αμερικανούς βουλευτές να νομοθετήσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων με σκοπό κυρίως να εμποδίσουν το Ιράν να σημειώσει πρόοδο στην κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.
Ο Αμάνο συναντήθηκε την Κυριακή με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης, ο Ροχανί εξέφρασε στον επισκέπτη του την επιθυμία της χώρας του να «συνεργαστεί μακροπρόθεσμα με την AIEA».
«Θέλουμε να συνεχίσουμε την πυρηνική συμφωνία και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο (οι Ηνωμένες Πολιτείες) να τη διαταράξουν γιατί αν η πυρηνική συμφωνία ακυρωθεί, θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες», δήλωσε ο Σαλεχί.
Ο Σαλεχί επανέλαβε πως το Ιράν έχει την ικανότητα να «επαναλάβει […] μέσα σε τέσσερις ημέρες» τις δραστηριότητες για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου 20%. «Αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε, καθώς το Ιράν έχει δεσμευθεί από τη συμφωνία στη Βιέννη να περιοριστεί σε εμπλουτισμένο ουράνιο 3,5% (ποσοστό που επιτρέπει τη χρήση σε έναν πυρηνικό ηλεκτρικό σταθμό).
Το όριο του 20% αποτελεί το ανώτατο διεθνώς αναγνωρισμένο όριο «ελαφρά εμπλουτισμένου» ουρανίου, όμως από αυτό το ποσοστό μπορεί κανείς πολύ εύκολα να περάσει στην απόκτηση ουρανίου για στρατιωτικούς σκοπούς.
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μικρά αεροσκάφη και drones προκάλεσαν την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στο Ιράν
- Η προοπτική σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές τσουρουφλίζει το Μαξίμου
- Συνταγή: Ρολό κοτόπουλο με αυγό
- Η θρησκεία ως εργαλείο πολέμου – Πώς το MAGA κίνημα συγχωνεύει τον χριστιανισμό με τη βία
- Μη ρεαλιστικό να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα από συνομιλίες λέει το Ιράν ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν πώς θα «πιέσουν»
- Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για την Εργατική Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Alpha Bank: Με νέα στασιμότητα απειλεί την Γερμανία ο πόλεμος στο Ιράν
- Απλά tips για να αποφύγεις τις βραδινές λιγούρες (μετά τα 50)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442