
Ιράκ: Κατάπαυση του πυρός μεταξύ στρατού και Κούρδων
Σε συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών στο βόρειο Ιράκ, κατέληξαν οι ιρακινές δυνάμεις και οι κούρδοι μαχητές πεσμεργκά, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Σε συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών στο βόρειο Ιράκ, κατέληξαν οι ιρακινές δυνάμεις και οι κούρδοι μαχητές πεσμεργκά, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Εκπρόσωπος του συνασπισμού στη Βαγδάτη δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός καλύπτει όλα τα μέτωπα.
Ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και η υποστηριζόμενη από το Ιράν «Λαϊκή Κινητοποίηση» εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στις 16 Οκτωβρίου ως απάντηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήγαγε στις 25 Σεπτεμβρίου η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (ΠΚΚ) στο βόρειο Ιράκ.
Η επίθεση έχει σκοπό να καταλάβει τις λεγόμενες διαφιλονικούμενες περιοχές που διεκδικούνται τόσο από την ΠΚΚ όσο και από την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση, καθώς και συνοριακά περάσματα και σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ έπεσε στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων χωρίς μεγάλη αντίσταση στις 16 Οκτωβρίου, αλλά οι πεσμεργκά άρχισαν να αντεπιτίθενται με δύναμη καθώς υποχωρούσαν πιο κοντά προς τον πυρήνα των εδαφών της ΠΚΚ.
Οι πιο βίαιες μάχες σημειώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του, όπου πεσμεργκά υπερασπίζονται χερσαία περάσματα προς την Τουρκία και τη Συρία και μια σημαντική πετρελαϊκή εγκατάσταση που ελέγχει τις εξαγωγές αργού της ΠΚΚ.
ΑΠΕ/Reuters,in.gr
- Στο «κόκκινο» η Αλικαρνασσός για τις «γκρίζες ζώνες» του Κτηματολογίου
- Νέα Υόρκη: Ο Μαμντάνι έκανε ένα μικρό θαύμα – Έκλεισε «τρύπα» 12 δισ. στον προϋπολογισμό
- Η πολυτέλεια «παίζει» στα καλύτερα γήπεδα τένις του κόσμου
- Μέση Ανατολή: Οι επενδυτικές εταιρείες κάνουν σχέδια παρά τον πόλεμο στο Ιράν
- Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Κούβα, που προειδοποιεί για «λουτρό αίματος» αν υπάρξει αμερικανική επίθεση
- Για ποια «ασφάλεια» θα μιλήσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης και με ποια ιδιότητα θεωρείται ισότιμος, πρώην πρωθυπουργών, υπουργών (που παρακολουθούσε) και άλλων αξιωματούχων;



