Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Διαπραγμάτευση για F-16, όχι σε αντισταθμιστικά

Τσίπρας: Διαπραγμάτευση για F-16, όχι σε αντισταθμιστικά

«Δεν υπάρχει συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά διαπραγμάτευση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των F-16, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά. Όπως είπε, η συζήτηση με τις ΗΠΑ αφορά 123 μαχητικά και το κόστος δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί σε βάθος δεκαετίας μέσω προϋπολογισμένων δαπανών και ότι δεν θα υπάρχουν πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες.

«Δεν υπάρχει συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά διαπραγμάτευση» τόνισε ο Αλέξης
Τσίπρας, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των F-16, σημειώνοντας
ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά. Απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, επισήμανε ότι η συζήτηση με
τις ΗΠΑ αφορά 123 μαχητικά και το κόστος δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ.
ευρώ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί σε βάθος
δεκαετίας μέσω προϋπολογισμένων δαπανών και ότι δεν θα υπάρχουν πρόσθετα
βάρη για τους Έλληνες.

Στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο της ερώτησης του επικεφαλής του Ποταμιού, ανέφερε ότι η ενημέρωση που είχε ο κ. Θεοδωράκης το προηγούμενο διάστημα για το θέμα, ήταν «από τα μέσα της διαπλοκής και των fake news». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στα απτά αποτελέσματα – όπως τα χαρακτήρισε – του ταξιδιού στις ΗΠΑ, λέγοντας ενδεικτικά ότι:

  • Για πρώτη φορά ακούσαμε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, που κάποιοι διέδιδαν ότι δεν θα ασχοληθεί με το ελληνικό χρέος να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και να δεσμεύεται για πρωτοβουλίες.
  • Για πρώτη φορά δημόσια ο Τραμπ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και κάλεσε τους αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
  • Συστήθηκε επιτροπή υπουργών Οικονομικών για την προώθηση συγκεκριμένων επενδύσεων
  • Η Κ.Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα

Στην εισαγωγή του, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι ευέλικτές με σύγχρονα όπλα και υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και ότι πρέπει εμποδίσουμε τη σπατάλη και τη λοβιτούρα στην άμυνα. «Στο όνομα της πατρίδας και της ασφάλειας χτίστηκαν περιουσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ επανέφερε στο «τραπέζι» την πρότασή του για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα έχει λόγο στα μείζονα θέματα. Όπως τόνισε, η πρόταση κερδίζει έδαφος ακόμη και σε βουλευτές της κυβέρνησης.

Μιλώντας για τον υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «εμείς δεν του έχουμε καμία εμπιστοσύνη». Λέει συνεχώς ψέματα, είπε, για να προσθέσει ότι η ευθύνη για την παρουσία του Καμμένου σε αυτό το υπουργείο βαραίνει τον κ. Τσίπρα.

Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας, για το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι δεν είναι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι της παρούσης καθώς δεν είναι ώριμες οι συνθήκες.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο διατήρησης του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση του στρατεύματος. Πρέπει όπως είπε να δημιουργήσουμε το πιο σύγχρονο στρατό εκεί που πιθανολογούμε ότι υπάρχουν απειλές, να μπορούμε να συντηρούμε το υπάρχον υλικό και να δούμε ποιες στοχευμένες αγορές πρέπει να κάνουμε.

Υπό αυτό το πρίσμα, πρόσθεσε, έχει τεθεί στο τραπέζι ήδη από το 2009 από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων η ανάγκη αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών. «Δεν μιλάμε για αγορά νέων αλλά για την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό των υπαρχόντων. Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό. Έχει συζητηθεί επαρκώς στην αρμόδια επιτροπή».

Η αναγκαιότητα της αναβάθμισης

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αν δεν δράσουμε τώρα, μπορεί μέσα στην επόμενη 5ετια η Πολεμική Αεροπορία να χάσει ένα μέρος της αποτρεπτικής της ισχύος.

Έχει κριθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε, ότι η αναβάθμιση του στόλου, είναι αναγκαία. «Υπάρχουν δύο επιλογές. Ή να εισακούσουμε τις επανειλημμένες συστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή να τις αγνοήσουμε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας».

Το οικονομικό σκέλος

Το κόστος της αναβάθμισης θα ενταχθεί στην ήδη υπάρχουσα δαπάνη που έχει κατατεθεί στο μεσοπρόθεσμο για τους εξοπλισμούς του υπουργείου Άμυνας, σημείωσε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα υπάρχουν ούτε πρόσθετα βάρη ούτε νέες δαπάνες».

Μάλιστα επικαλέστηκε και απόψεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις οποίες αν αφήσουμε την αναβάθμιση για το μέλλον το κόστος θα είναι υψηλότερο και η αναβάθμιση των αεροσκαφών – λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας – αβέβαιη ακόμη και αδύνατη.

Για τη συζήτηση που υπάρχει μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της αμερικανικής πλευράς για το θέμα, είπε ότι τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει η τελική απάντηση με τις τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβάθμισης των F-16.

Το σύνολο το αεροσκαφών που περιλαμβάνεται στο σχέδιο είναι 123 για τα οποία η αμερικανική πλευρά ζήτησε από το Κογκρέσο μία έγκριση για να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Η έγκριση ήταν για 2,4 δισ. δολάρια ή 2 δισ. ευρώ είπε για να συμπληρώσει: «Εδώ στήθηκε η επικοινωνιακή σπέκουλα. Πρώτα από όλα δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει αίτημα και διαπραγμάτευση. Το Κογκρέσο σε ανάλογες περιπτώσεις εγκρίνει το ανώτατο ποσό που μπορεί να φτάσει η συμφωνία».

Στην περίπτωση μας, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, «το ποσό που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα, το δικό μας «ταβάνι» είναι 1,1 δισ. ευρώ. Οι διαβεβαιώσεις είναι για δαπάνη σε βάθος 10ετιας και εντός των ήδη προϋπολογισμένων δαπανών».

«Όχι» στα αντισταθμιστικά οφέλη

Μόλις έρθει επισήμως η επιστολή από την αμερικανική πλευρά με τις λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία, θα αξιολογηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις και μετά θα μπούμε στην τελική διαπραγμάτευση για το ποσό της συμφωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμη ότι ένα μέρος του συνολικού ποσού αφορά στα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη. «Αυτά από τη σύγχρονη οδυνηρή εμπειρία μόνο κατ’ ελάχιστον έχουν δικαιολογήσει τον τίτλο τους», σημείωσε.

«Εμείς δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε στην συμφωνία και σε κάθε είδους συμφωνία που ενδεχομένως προβούμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη», τόνισε.

Για τη Σούδα

Υπογράμμισε ότι η ετήσια ανανέωση της συμφωνίας διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ γίνεται εδώ και 11 χρόνια και σημείωσε ότι λέγοντας ότι «έχω την αίσθηση ότι στήθηκε ένας μύθος από ορισμένα ΜΜΕ μιας δήθεν μαμούθ συμφωνίας που περιελάμβανε τη Σούδα».

Θεοδωράκης: «Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε»

Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και στο ταξίδι του στις ΗΠΑ είπε πως είναι φανερό ότι το χαρτί της Σούδας δεν το βάλατε στο τραπέζι. «Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε. Αντιμετωπίσατε την επέκταση της βάσης της Σούδας στο περιθώριο μιας συμφωνίας μαμούθ».

Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να φύγουμε οριστικά από τον παλαιό τρόπο οργάνωσης των στρατοπέδων και της άμυνας «που εξυπηρετούν τους πολιτικούς και τα ρουσφέτια τους» αλλά και να «εμποδίσουμε τη σπατάλη και τη λοβιτούρα στην άμυνα». Στο όνομα της πατρίδας και της ασφάλειας, είπε, χτίστηκαν περιουσίες.

Τέλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι από τη συζήτηση για την αναβάθμιση των F-16 είναι απούσα η ελληνική βιομηχανία.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, είπε ότι κάποιοι στεναχωριούνται και φαντασιώνονται ότι θα ζούσαμε νύχτες 2015.

«Κάποιοι στεναχωριούνται επειδή όλοι οι εταίροι αναγνωρίζουν τις θυσίες που έχουμε κάνει» για να προσθέσει ότι έχει μειωθεί 6% η ανεργία από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ και κερδίθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας».

Διαβάστε επίσης:



in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024