Την άποψή της για την καταλανική κρίση επαναλαμβάνει η ΕΕ με μια λιτή ανακοίνωση, λέγοντας ότι το θέμα αφορά αποκλειστικά στην Ισπανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εκ νέου την Δευτέρα ότι δεν έχει αλλάξει τη θέση της για την Καταλονία μετά την ανακοίνωση του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ο οποίος είπε ότι θα επικαλεστεί ειδικές εξουσίες που του δίνει το Σύνταγμα προκειμένου να αποπέμψει την περιφερειακή κυβέρνηση και να επιβάλει τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

«Η θέση [μας] είναι καλά γνωστή. Λέγαμε πάντα ότι σεβόμαστε τις συνταγματικές και νομικές διευθετήσεις της Ισπανίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε πως τα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει «ακριβώς να ιδωθούν μέσα σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο».

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την Καταλονία, καθώς η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει τη λήψη δραστικών μέτρων για να θέσει υπό τον έλεγχό της την επαρχία, την ώρα που οι αυτονομιστές ηγέτες δηλώνουν ότι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Το αριστερό καταλανικό κόμμα CUP (Υποψήφιοι Λαϊκής Ενότητας) υποσχέθηκε να οργανώσει μια εκστρατεία «μαζικής πολιτικής ανυπακοής», αν η κεντρική κυβέρνηση αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας, όπως απειλεί να πράξει στο τέλος της εβδομάδας.

in.gr