Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διυπουργική στο ΥΠΕΞ: Ανάγκη παράτασης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας εκτός Σέγκεν

Διυπουργική στο ΥΠΕΞ: Ανάγκη παράτασης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας εκτός Σέγκεν

Την ανάγκη επέκτασης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας εκτός Σέγκεν που αφορούν την κρουαζιέρα για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, τόνισαν κατά τη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την ανάγκη επέκτασης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας εκτός Σέγκεν που αφορούν την κρουαζιέρα για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, τόνισαν κατά τη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στην επέκταση του καθεστώτος αυτού από την ΕΕ, είναι πως φέτος περίπου 250.000 τουρίστες χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα έκδοσης ημερήσιας βίζας, με τα έσοδα για την οικονομία των νησιών να υπολογίζονται σε 25 εκατ. ευρώ.

«Η συνάντηση αυτή γίνεται σε χρόνο κατάλληλο, πρώιμο, ώστε να ετοιμαστούμε γρήγορα για να ζητήσουμε από την ΕΕ την επέκταση και για το 2018 και για όλο το χρόνο της βίζας, να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα τούρκοι επισκέπτες αλλά και επισκέπτες άλλων χωρών που παραθερίζουν στην Τουρκία» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Επίσης, τονίζοντας τη σημασία της επέκτασης αυτού του καθεστώτος, είπε πως έχει πάρα πολύ σημαντική απόδοση για την τουριστική κίνηση στη χώρα μας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πως η κρουαζιέρα και οι τουριστικές ροές από την Τουρκία συντελούν στην οικονομική ανάπτυξη και των νησιών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Επισήμανε ακόμα πως η διυπουργική επιτροπή συγκλήθηκε πολύ νωρίτερα φέτος, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Πρέπει, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, να είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, για να δεχτούμε τις πολύ σημαντικές τουριστικές ροές και από την Τουρκία και από άλλες εκτός Σέγκεν χώρες επισκεπτών με κάποια οικονομική επιφάνεια, γιατί τέτοιοι συμμετέχουν στις κρουαζιέρες, καταναλώνουν και δίνουν οικονομική ανάσα στις τοπικές οικονομίες.

Τέλος, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, προέταξε το στόχο να αναδειχθεί η Ελλάδα παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός 365 ημέρες το χρόνο, τονίζοντας πως η κρουαζιέρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. «Ήδη τα νούμερα και τα μεγέθη είναι εξαιρετικά και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο» υπογράμμισε η κ. Κουντουρά.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες της με τον τούρκο ομόλογό της για το θέμα της βίζας και πώς μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να υπάρξουν πολύ μεγαλύτερες τουριστικές ροές ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε το 2017 ως μια εξαιρετική χρονιά, τονίζοντας πως οι τούρκοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την πατρίδα μας διπλασιάστηκαν. Εξάλλου, παρατήρησε πως ο θεσμός της βίζας είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εάν θα τον ανανεώνει κάθε χρόνο και εξέφρασε τη βούληση και την αποφασιστικότητά της να τον υποστηρίξει με επιχειρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τουρκική πλευρά έχει δεσμευτεί για μείωση των τελών στο λιμάνι της Σμύρνης, ώστε να διευκολυνθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης. Παράλληλα, πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι στις επαφές του κ. Κατρούγκαλου με ομολόγους του άλλων χωρών έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση κρουαζιέρας Κροατίας- Ελλάδας-Αιγύπτου και Ελλάδας-Ρωσίας μέσω Τουρκίας.

Σημειώνεται πως η διυπουργική πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου και υπό την προεδρία του Π. Κουρουμπλή, έπειτα από αίτημα της ένωσης κρουαζιεροπλοίων προς το υπουργείο Ναυτιλίας. Στη σύσκεψη, εκτός από τους υπουργούς Ναυτιλίας και Τουρισμού και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, συμμετείχαν εκπρόσωποι των ενώσεων κρουαζιέρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024