Σε ανεβασμένους τόνους παραμένει η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρειο Κορέα, με την Πιονγιάνγκ να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η πολεμική ρητορική συνεχίζεται και από τις δύο πλευρές, τη στιγμή που βορειοκορεάτης διπλωμάτης προχωρά σε εμπρηστικές δηλώσεις.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να μάθουν να συνυπάρχουν με την πυρηνική Β.Κορέα. Eίναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο» τονίζει.

Νωρίτερα ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε ότι η Β. Κορέα δεν αποκλείεται να χτυπήσει τις ΗΠΑ σε λίγους μήνες με πυρηνικό πύραυλο. Η Πιονγιάνγκ, πάντως, έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να υλοποιήσει αυτό το σενάριο.

Ο διευθυντής της CIA, σε ανάλογο ύφος με το αμερικανικό ΥΠΕΞ, επισήμανε ότι η διπλωματική οδός θεωρείται προτιμότερη επιλογή για την εκτόνωση της κρίσης, όμως δεν αποκλείονται και οι στρατιωτικές επιλογές.

Από την βορειοκορεατική πλευρά διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως η ύπαρξη πυρηνικών όπλων αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για τη χώρα. Στην αρχή του χρόνου, ωστόσο, δεν είχαν αποκλείσει τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ.

Σε νέες δηλώσεις της η Β.Κορέα τονίζει ότι η επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ θα σημαίνει κήρυξη πολέμου.

Υπέρ της ιδέας της πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο είχε ταχθεί πριν από μερικές ημέρες η Βόρεια Κορέα, ωστόσο όπως είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της ασιατικής χώρας στα Ηνωμένα Έθνη η Πιονγιανγκ σκοπεύει να κρατήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο όσο το διαθέτουν και οι ΗΠΑ.

Διεθνή ανησυχία προκαλεί η διευθέτηση της κρίσης με τη Β. Κορέα. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εκατέρωθεν βολές ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν η Ευρώπη η οποία τάσσεται υπέρ της διπλωματικής οδού.

Τις διπλωματικές συνομιλίες προκρίνει και η Ρωσία. Μετά τον Σεπτέμβριο, πάντως, οι τόνοι ανέβηκαν, από τότε που η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο ο οποίος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία.

Η Κίνα, με τη σειρά της, έχει καλέσει όλες τις πλευρές στην κρίση με τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην «ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά».

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr