Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Tα offsets της… αμαρτίας, τα F-16 και τα αντισταθμιστικά οφέλη

Όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της τότε κυβέρνησης (τη δεκαετία του '80) να αγοράσει 100 και πλέον μαχητικά αεροσκάφη, έγινε η πρώτη αναφορά στα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφελήματα (ή offsets).

Όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της τότε κυβέρνησης (τη δεκαετία του ’80) να αγοράσει 100 και πλέον μαχητικά αεροσκάφη, έγινε η πρώτη αναφορά στα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφελήματα (ή offsets).

Έμαθε, λοιπόν, ο κόσμος, μέσω των προπαγανδιστικών μηχανισμών, ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες των αεροσκαφών (και εν συνεχεία των αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων, φρεγατών, υποβρυχίων, αντιαεροπορικών πυραύλων, αυτοκινούμενων πυροβόλων κ.τ.λ.) θα χορηγούσαν ανταποδοτικά ανταλλάγματα ίσης αξίας με τα οπλικά συστήματα που θα μας πωλούσαν και που θα «φέσωναν» τους φορολογουμένους επί δεκαετίες.

O Βηματοδότης αναφέρεται στα αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία, έτσι όπως τα παρουσίαζαν οι διάφοροι υπουργοί Άμυνας (μαζί με κάτι «οπλάδες» που εμφανίστηκαν ξαφνικά), ήταν σπουδαία πράγματα, αφού και θέσεις εργασίας και μεταφορά νέας τεχνολογίας θα προσέφεραν και θα ενδυνάμωναν τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Μεταξύ μας, τα offsets αποδείχθηκαν τόσο αμαρτωλά που οι κατά καιρούς εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ακόμη ασχολούνται με τις… μίζες που άφησαν πίσω τους.

Τα offsets επέστρεψαν τώρα με την αναβάθμιση των F-16. Δεν τα ανέφερε καθόλου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τα ανέφερε όμως ο Πάνος Καμμένος. Θέλοντας προφανώς να «κατεβάσει» το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο Πλανητάρχης για την αναβάθμισή τους, υπολόγισε την αξία (της αναβάθμισης) στα 1,1 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό (σχεδόν ίδιο με την αξία της αναβάθμισης) είναι, είπε, για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Ποια όμως είναι αυτά, δεν το λένε ακόμη.

in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024