Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σοκάρει η έρευνα για τα ακατάλληλα τρόφιμα - Τι απαντά ο ΕΦΕΤ [Βίντεο]

Σοκάρει η έρευνα για τα ακατάλληλα τρόφιμα – Τι απαντά ο ΕΦΕΤ [Βίντεο]

«Διαπιστώσαμε μέσα από έρευνα δέκα μηνών πως σε όλες τις κατηγόριες τροφίμων υπάρχει πρόβλημα ποιότητας και σε ένα μεγάλο βαθμό αλλοίωση ετικέτας» μας λέει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, καθηγητής κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης. Τι απαντά σχετικά ο ΕΦΕΤ.

«Διαπιστώσαμε μέσα από έρευνα δέκα μηνών πως σε όλες τις κατηγόριες τροφίμων υπάρχει πρόβλημα ποιότητας και σε ένα μεγάλο βαθμό αλλοίωση ετικέτας» μας λέει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), καθηγητής κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης.

Η πρόσφατη ανακοίνωση που προκάλεσε αίσθηση τις τελευταίες ημέρες ήταν αποτέλεσμα συστηματικών ερευνών σε πάνω από χίλια διαφορετικά δείγματα τροφίμων όπως γαλακτοκομικά και αλλαντικά.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο το 64% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση ενώ συγκεκριμένα στα αλλαντικά, ποσοστό 67% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά βρέθηκε υψηλότερη κατά 150% του επιτρεπόμενου ορίου.

Ένα ακόμα στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι πως στα αναψυκτικά που έγινε έλεγχος η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 72% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 50% από το επιτρεπτό όριο.

Δείτε τι δηλώνει στο in.gr ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ

Από την άλλη πλευρά σε σημερινή του ανακοίνωση ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων αναφέρει πως ο «με αίσθημα ευθύνης, ο ΕΦΕΤ δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται αρκετές χιλιάδες έλεγχοι (περισσότεροι από 80.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση). Οι έλεγχοι διενεργούνται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτήτων, μέσω της υλοποίησης Προγραμμάτων ελέγχου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτικών και αξιόπιστων συμπερασμάτων».

Ορέστης Καρύπης

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024