Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τι θα πει σε λίγη ώρα ο Τσίπρας στον Τραμπ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν εξαντλείται στο... τσάι και συμπάθεια ούτε στις φωτογραφίες στο Οβάλ Γραφειο και στις κοινές δηλώσεις που θα γίνουν αμέσως μετά στον Κήπο των Ρόδων.

Αν η μέχρι τώρα επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ κρίνεται επιτυχημένη από το επιτελείο του, η σημερινή συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο αναμένεται να είναι αυτή που θα σφραγίσει τις εντυπώσεις. Η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να ελπίζει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το κλίμα που έχει μέχρι στιγμής συναντήσει σε Σικάγο και Ουάσινγκτον είναι κάτι παραπάνω από φιλικό.

Η συνάντηση, βέβαια, του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν εξαντλείται στο… τσάι και συμπάθεια ούτε στις φωτογραφίες στο Οβάλ Γραφειο και στις κοινές δηλώσεις που θα γίνουν αμέσως μετά στον Κήπο των Ρόδων. Ζητούμενο για την Αθήνα είναι να υπάρξει μια δήλωση από τον Τραμπ, ανάλογη με αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ. Τόσο για την πρόοδο της οικονομίας, τις επενδύσεις και την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους όσο και για το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου των ΗΠΑ στη ΝΑ Μεσόγειο. Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας απέσπασε αυτό που ήθελε από την επικεφαλής του ΔΝΤ, το δεύτερο είναι το βασικό ζητούμενο για τη σημερινή συνάντηση.

Η συγκυρία είναι εξίσου θετική, δεδομένων των ψυχρών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. Αυτό περιέγραψε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη χθεσινοβραδινή (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) ομιλία του ενώπιον ομογενών της ΑΧΕΠΑ και του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου. Όλο αυτό ασφαλώς δεν θα έλθει χωρίς ανταλλάγματα, δεδομένου ότι η αμερικανική πλευρά θέλει να «κλειδώσει» τη συμφωνία για την παράταση χρήσης της Σούδας, να επεκτείνει τη στρατιωτική συνεργασία με χρήση και άλλων βάσεων και επιπλέον να συμβάλλει στους ελληνικούς εξοπλισμούς (π.χ. ανανέωση στόλου F16). Στο προσκήνιο βρίσκεται επίσης η ενεργειακή συνεργασία για τις έρευνες υδρογοναθράκων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο τρίγωνο Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ όσο και με τη λεγόμενη «διπλωματία των αγωγών».

Εκτός της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο και αύριο με τον αντιπρόεδρο Πενς, ο κ. Τσίπρας θα έχει πολλές επαφές και στην Ουάσινγκτον με επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν πως στο Σικάγο το κλίμα ήταν εξόχως θετικό, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη οτι η Πόλη των Ανέμων διαθέτει περίπου το 1/4 των Ελλήνων στις ΗΠΑ, οπότε ήταν λογικό με μία έννοια να είναι φιλόξενη για τον κ. Τσίπρα και τη συνοδεία του.

Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε, ωστόσο, από τις μέχρι στιγμής επαφές του πρωθυπουργού, σύμφωνα με όσα υποστήριζαν ομογενείς που ήταν παρόντες στο δείπνο της ΑΧΕΠΑ και του ΑΗΙ, είναι πως ο ίδιος παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ σε σχέση με το παρελθόν και εμφανίζεται με περισσότερο θετικό για το μέλλον της χώρας παρά καταγγελτικό λόγο για το παρελθόν, τη λιτότητα και τα μνημόνια.

Αν αυτό αρκεί για να φέρει το «αμερικανικό όνειρο» στην Ελλάδα, θα φανεί στην πορεία.

in.gr

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024