Στο 1,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας σταθερός σε σχέση με τον Αύγουστο. Η διατήρησή του σε επίπεδα χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ ενισχύει τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) πρέπει να συνεχιστεί και πέραν του Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, συνολικά στην ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός το Σεπτέμβριο ήταν 1,5%, σταθερός σε σχέση με τον Αύγουστο. Ένα χρόνο πριν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 0,4%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 1,8% το Σεπτέμβριο, σε σχέση με 1,7% τον Αύγουστο και 0,4% ένα χρόνο πριν.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1%, σε σχέση με 0,6% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -0,1%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Κύπρο (0,1%), την Ιρλανδία (0,2%) και τη Φινλανδία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (4,6%), την Εσθονία (3,9%) και τη Λετονία (3%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2017, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε εννιά κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε επτά και αυξήθηκε σε 11.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr