Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανεπάρκεια αναισθησιολόγων και κενές θέσεις ειδικευόμενων στο ΕΣΥ

Ανεπάρκεια αναισθησιολόγων και κενές θέσεις ειδικευόμενων στο ΕΣΥ

Με ελλείψεις αναισθησιολόγων, αλλά και με κενές θέσεις ειδικευόμενων, βρίσκει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, όπου ο αριθμός των αναισθησιολόγων είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τον αριθμό των χειρουργών.

Με ελλείψεις αναισθησιολόγων, αλλά και με κενές θέσεις ειδικευόμενων, βρίσκει η Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας (16/10) τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, όπου ο αριθμός των αναισθησιολόγων είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τον αριθμό των χειρουργών.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, Θεοδώρα Αστέρη σημειώνει ότι περίπου οι μισές θέσεις για ειδικότητα στην Αναισθησιολογία είναι κενές.

«Σήμερα χρειαζόμαστε πάρα πολλούς αναισθησιολόγους. Δυστυχώς, λόγω της κρίσης, ο αριθμός τους έχει συρρικνωθεί. Από την άλλη μεριά, χάνουμε πολλούς νέους γιατρούς επειδή φεύγουν στο εξωτερικό. Έτσι έχουμε μία υποστελέχωση παρόλο που το υπουργείο Υγείας αυτή τη στιγμή κάνει προσπάθεια ενίσχυσης των νοσοκομείων προκηρύσσοντας θέσεις εργασίας για αναισθησιολόγους. Εκείνο που θέλουμε είναι να κινητοποιήσουμε τους νέους γιατρούς να επιλέξουν την αναισθησιολογία, γιατί αν δημιουργηθεί ένα κενό δεν θα μπορούν καλυφθούν οι ανάγκες των χειρουργείων. Γιατί για να είναι μια χειρουργική επέμβαση ασφαλής και ανώδυνη, θα πρέπει να υπάρχει αναισθησιολόγος», σημειώνει η κ. Αστέρη.

Σύμφωνα με την ίδια οι κενές θέσεις ειδικευομένων αυτή τη στιγμή μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι περίπου στο 50%. «Είναι ένα ποσοστό που σας το δίνω λίγο αόριστα, αλλά αυτό είναι όσον αφορά τη λήξη ειδικότητας σε όλη την Ελλάδα», διευκρινίζει.

Καμία χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησιολόγο. Ωστόσο, η δουλειά του αναισθησιολόγου επεκτείνεται και στην αντιμετώπιση του πόνου.

«Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα περίπου 45 ιατρεία ανακούφισης ασθενών, που υποφέρουν από χρόνιο πόνο. Τα Ιατρεία Πόνου αποτελούν συνήθως τμήμα του αναισθησιολογικού τομέα των νοσοκομείων. Οι αναισθησιολόγοι αντιμετωπίζουν τον πόνο κατά τη διάρκεια της εγχείρησης και μετά από αυτήν, διότι εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια της πενταετούς ειδίκευσής τους, για όλα τα αναλγητικά αλλά και τις παρεμβατικές τεχνικές που απαιτούνται για αντιμετώπιση του πόνου», εξηγεί η διευθύντρια της ΜΕΘ και του Ιατρείου Πόνου του Θεαγενείου – αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, Σουζάνα Ανίσογλου.

Στη Θεσσαλονίκη το μοναδικό Ιατρείο Πόνου που λειτουργεί καθημερινά βρίσκεται στο «Θεαγένειο», ενώ Ιατρεία Πόνου που λειτουργούν δύο φορές την εβδομάδα υπάρχουν στο «Ιπποκράτειο» και το ΑΧΕΠΑ. Μάλιστα, στο «Θεαγένειο» ο αριθμός των επισκέψεων στο Ιατρείο Πόνου από 100 που ήταν το 2010, έφτασε σε 7.000 το 2016. Φέτος, στο διάστημα από 1/1 έως 12/10, πραγματοποιήθηκαν 6.170 επισκέψεις.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024