Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επενδύσεις και άμυνα στο επίκεντρο των επαφών Τσίπρα στις ΗΠΑ

Επενδύσεις και άμυνα στο επίκεντρο των επαφών Τσίπρα στις ΗΠΑ

Η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, οι προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας, οι περιφερειακές εξελίξεις και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ενέργεια, ήταν μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γερουσιαστή Ντικ Ντέρμπιν. Συζητώντας δε για την ανάγκη της Ελλάδας για ξένες επενδύσεις ο γερουσιαστής του Ιλινόι τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αμερικανικές επενδύσεις, όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους.

Η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, οι προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας, οι περιφερειακές εξελίξεις και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ενέργεια, ήταν μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γερουσιαστή Ντικ Ντέρμπιν.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε στη στήριξη που είχε η Ελλάδα το 2015 από τις ΗΠΑ και η οποία σήμερα είναι ακόμα πιο ισχυρή στην πορεία ανάκαμψής της.

Σε αυτό τον τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της Γερουσίας των ΗΠΑ, γεγονός που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αποτυπώθηκε στη συνάντηση με τον Γερουσιαστή Ντέρμπιν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε συζήτηση για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται εκτενώς στην αναπτυξιακή πορεία στην οποία βρίσκεται πλέον η χώρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γερουσιαστής του Ιλινόι τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη να υπάρξουν αμερικανικές επενδύσεις, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για γεωπολιτικούς.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση στα θέματα που αφορούν την ενέργεια, με δεδομένο το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς.

Τέλος, τονίστηκε ότι το Σικάγο ήταν μια πόλη που ξεπέρασε δυσκολίες του παρελθόντος, καταφέρνοντας να γίνει ένα κέντρο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, επομένως υπάρχουν πολλά που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από αυτό το παράδειγμα.

Εγκάρδια υποδοχή από τον Ντέρμπιν

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον γερουσιαστή Ντικ Ντέρμπιν, ενώ θα ακολουθούσε και πρωινό εργασίας με τον γερουσιαστή και στελέχη της Ομογένειας, η ανάρτηση στο twitter από το λογαριασμό του πρωθυπουργού αναφερόταν ακριβώς στην ικανοποίηση της Ελλάδας για τη στήριξη που της παρείχαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια της κρίσης και των δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Στήριξη την οποία συνεχίζει να έχει η χώρα μας έως σήμερα, ιδιαίτερα τώρα, όπως επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος, «σε μια περίοδο που η χώρα ανακάμπτει και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης».

Ο κ. Ντέρμπιν υποδέχθηκε με εγκάρδιο τρόπο τον Αλέξη Τσίπρα. Στην αρχή της συνάντησης παρών ήταν και ο Αλέξης Γιαννούλιας, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόι με το κόμμα των Δημοκρατικών 2006-2011 και διεκδίκησε την έδρα του Ομπάμα όταν έγινε Πρόεδρος.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Γερουσιαστής του Ιλινόι με το κόμμα των Δημοκρατικών -εκ των πιο επιφανών μελών των Δημοκρατικών στη Γερουσία και με επιρροή-, κ. Ντέρμπιν, σχολίασε με χιούμορ ότι όταν είχε έρθει στην Ελλάδα με τον κ. Γιαννούλια οι εφημερίδες τότε έγραψαν για επιστροφή του Γιαννούλια στη χώρα του, ενώ δεν ανέφεραν ποτέ το δικό του όνομα.

Ο κ. Ντέρμπιν καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην πόλη, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει στον Γερουσιαστή ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Σικάγο, μια πόλη που, όπως πρόσθεσε, τον εντυπωσιάζει συν τοις άλλοις και λόγω της αρχιτεκτονικής της και η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ίδιο λόγω των σπουδών του ως πολιτικός μηχανικός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024