Μια νέα βρετανική μελέτη σε έγγαμους άνδρες, εντόπισε απτές, αν και μικρές, αποδείξεις σε καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνους, όπως τα επίπεδα της χοληστερόλης, το σωματικό βάρος και η αρτηριακή πίεση που ανταποκρίνονται στην βελτίωση ή επιδείνωση του έγγαμου βίου τους.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Journal of Epidemiology & Community Health, εκείνοι οι άνδρες που φαινόταν ότι ο γάμος τους βελτιωνόταν στην πορεία του χρόνου ήταν και σε καλύτερη κατάσταση υγεία, εν αντιθέσει με εκείνους των οποίων ο γάμος έφθινε στην πορεία του χρόνου.

«Μια σχέση μεταξύ γάμου και υγείας είναι συχνό εύρημα σε πολλές μελέτες ήδη από το 1912. Αυτό που δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι σήμερα είναι κατά πόσο πρόκειται για μια απλή αντανάκλαση του γεγονότος ότι παντρεύονται μεταξύ τους υγιέστεροι και πλουσιότεροι άνθρωποι ή υπάρχει μια αληθινή προστατευτική επίδραση του ίδιου του έγγαμου βίου», σχολιάζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Ιαν Μπεννετ-Μπράιττον.

Στο πλαίσιο της μελέτης ο Δρ Μπεννετ-Μπράιττον και οι συνεργάτες του μίλησαν με 620 έγγαμους άνδρες για τις σχέσεις τους και τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για περίπου 19 χρόνια.

«Διαπιστώσαμε μικρή αλλαγή στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου για εκείνους των οποίων οι σχέσεις ήταν διαρκώς καλές ή κακές. Αλλά παρατηρήσαμε ένα πιο συναφές πρότυπο σε εκείνους των οποίων οι σχέσεις είχαν είτε βελτιωθεί, είτε επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της μελέτης, με αντίστοιχες βελτιώσεις και επιδεινώσεις στο προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου», εξηγεί ο ερευνητής.

Συγκριτικά με τους άνδρες με διαρκώς καλές σχέσεις, εκείνοι των οποίων οι γάμοι είχαν βελτιωθεί είχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης. Επίσης, ελαφρώς χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

«Πιο αδύναμοι συσχετισμοί εντοπίστηκαν σε ότι αφορά τη βελτίωση της ολικής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης του αίματος», προσθέτει ο Δρ Μπεννετ-Μπράιττον.

Απ’ την άλλη, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι άνδρες με επιδεινούμενες σχέσεις είχαν ελαφρώς χειρότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους με σταθερούς καλούς γάμους. Η διαστολική τους αρτηριακή πίεση ήταν κατά μέσο όρο τρεις μονάδες υψηλότερη.

Οι επιστήμονες συνυπολόγισαν και μεταβλητές, όπως η υγεία και το εισόδημα και ο συσχετισμός εξακολουθούσε να ισχύει.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr