Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Το Κρεμλίνο καλεί τον Τραμπ για «αυτοσυγκράτηση» στο θέμα της Βόρειας Κορέας

Το Κρεμλίνο κάλεσε την Δευτέρα για αυτοσυγκράτηση στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με τον οποίο «μόνο ένα πράγμα θα έχει αποτέλεσμα» στην κρίση με την Πιονγκγιάνγκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει στο μυαλό του τη στρατιωτική δράση.

Το Κρεμλίνο κάλεσε την Δευτέρα για αυτοσυγκράτηση στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με τον οποίο «μόνο ένα πράγμα θα έχει αποτέλεσμα» στην κρίση με την Πιονγκγιάνγκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει στο μυαλό του τη στρατιωτική δράση.

Όταν ρωτήθηκε σε ποιο συμπέρασμα κατέληξε η Ρωσία από τα σχόλια του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους:

«Η Μόσχα έχει καλέσει και εξακολουθεί να καλεί όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διένεξη και εκείνους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το ζήτημα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε βήματα τα οποία το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση.»

Ο Τραμπ έχει καταστήσει κατ΄επανάληψη σαφή την αποστροφή του για τον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα. Την περασμένη εβδομάδα απέρριψε την ιδέα διεξαγωγής συνομιλιών χαρακτηρίζοντάς την χάσιμο χρόνου, μία ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως η Ουάσινγκτον διατηρεί ανοικτές γραμμές επικοινωνίας με την κυβέρνηση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Η χώρα μας έχει ασχοληθεί χωρίς επιτυχία με το θέμα της Βόρειας Κορέας για 25 χρόνια, δίνοντας δισεκατομμύρια δολάρια και παίρνοντας τίποτα σε ανταπόδοση. Η πολιτική δεν είχε αποτέλεσμα!» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε σημερινή ανάρτησή του στο τουίτερ.

Τα σχόλια του Τραμπ έμοιαζαν να υπονοούν πως έχει στο μυαλό του τη στρατιωτική δράση.

Το Σάββατο, ο Τραμπ έκανε ένα παρόμοιο σχόλιο στο τουίτερ για το πώς οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν επί 25 χρόνια και είπε πως «μόνο ένα πράγμα θα έχει αποτέλεσμα» με τη Βόρεια Κορέα.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, μια δήλωση του αμερικανού προέδρου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως μια τέτοια κίνηση θα είχε «αρνητικές συνέπειες».

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τραμπ, που θεωρεί ότι το Ιράν δεν τηρεί το «πνεύμα» της πυρηνικής συμφωνίας, αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα στο Κογκρέσο ότι δεν «επιβεβαιώνει» τη συμμόρφωση της Τεχεράνης με τη συμφωνία.

«Χωρίς αμφιβολία, η έξοδος μιας χώρας, πόσω μάλλον μιας χώρας-κλειδί όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχει αρνητικές συνέπειες», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επαναλάβει πολλές φορές τη σημασία που έχει η συμφωνία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι «υποθέσεις» για τη στάση των ΗΠΑ εν αναμονή της ανακοίνωσης της απόφασης του αμερικανού προέδρου.

Απαράδεκτη οποιαδήποτε κλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, λέει ο Λαβρόφ

Η οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο είναι απαράδεκτη δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, ο Λαβρόφ διατύπωσε παράλληλα την απαίτηση της Μόσχας για την επιστροφή των ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, που κατέσχεσε η Ουάσιγκτον το 2016.


Ο ΥΠΕΞ Γκάμπριελ ανησυχεί για τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Η Γερμανία ανησυχεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα δηλώσει πως η διεθνής συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν δεν τηρείται από την Τεχεράνη και εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα από το να επιδιώξει οποιαδήποτε συμφωνία για τη διακοπή του προγράμματος πυρηνικών όπλων της, είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο πως η Γερμανία είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση που ασκεί στο Ιράν, με διπλωματικά μέσα, αλλά «δεν θέλουμε να δούμε να καταστρέφεται αυτή η συμφωνία».

Πρόσθεσε: «Η μεγάλη ανησυχία μας είναι, όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, ότι δεν είναι καθόλου πιθανό ότι η βορειοκορεατική δικτατορία θα είναι έτοιμη να συναινέσει με μια διεθνή συμφωνία για να αποκηρύξει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, αν η μοναδική συμφωνία στον κόσμο που έχει επιτρέψει να γίνει μια τέτοια αποκήρυξη τίθεται την ίδια στιγμή υπό αμφισβήτηση».

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στην οποία κατέληξαν το 2015 η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι ο χαρακτήρας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι αυστηρά ειρηνικός και πολιτικός με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα σε βάρος της Τεχεράνης.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024