H επανεμφάνιση ξεχασμένων ασθενειών, όπως η ιλαρά, αλλά και η επιστημονική συσχέτιση συγκεκριμένων ιών με διάφορες μορφές καρκίνου, ενισχύουν την ανάγκη ανάδειξης της Παιδιατρικής Ιολογίας ως  διακριτής παιδιατρικής ειδικότητας.

H επανεμφάνιση ξεχασμένων ασθενειών, όπως η ιλαρά, αλλά και η επιστημονική συσχέτιση συγκεκριμένων ιών με διάφορες μορφές καρκίνου, ενισχύουν την ανάγκη ανάδειξης της Παιδιατρικής Ιολογίας ως  διακριτής παιδιατρικής ειδικότητας.

Κατά τη διάρκεια του 22ου Παγκόσμιου Συνέδριου Ογκολογίας και του 20ου Διεθνούς Συμποσίου Μοριακής Ιατρικής, που διεξήχθη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 400 επιστημόνων από 55 χώρες, έλαβε χώρα και το 3ο Workshop Παιδιατρικής Ιολογίας, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε προσυνεδριακή συνέντευξη του ομότιμου καθηγητή Ιολογίας στο Αντικαρκινικό Κέντρο της Χαϊδελβέργης, Χαραλντ ζουρ Χαουζεν.

Ο Δρ ζουρ Χαουζεν, που το 2008 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για την συσχέτιση των ιών του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Experimental and Therapeutic Medicine, υπογραμμίζει ότι «οι νέοι παιδίατροι είναι σημαντικό να έχουν επαρκείς γνώσεις στο χώρο της Παιδιατρικής Ιολογίας. Η εκπαίδευσή τους με έμφαση τις νέες διαγνωστικές ιολογικές μεθόδους, τις νέες θεραπευτικές δυνατότητες που προσφέρονται αλλά και της νέες προοπτικές για την πρόληψη των παιδιατρικών ιογενών λοιμώξεων αποτελεί έναν ιδιαίτερα ωφέλιμο στόχο».

Και συμπλήρωσε ότι «η αξία του μητρικού γάλατος στην πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών είναι αδιαμφισβήτητη».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον εμβολιασμό κατά του HPV είπε χαρακτηριστικά: «Υποστηρίζω τον εμβολιασμό και των αγοριών έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Είναι πλέον επιστημονικά σαφές πως αν θέλουμε πραγματικά να εκριζώσουμε την HPV λοίμωξη, η οποία αποτελεί τον κύριο αιτιοπαθογόνο παράγοντα για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα αγόρια στα υπάρχοντα εθνικά εμβολιαστικά προγράμματα. Η ηλικιακή ομάδα στόχου πρέπει να είναι η ίδια με εκείνη των κοριτσιών, μεταξύ 9 και 14 έτη, ενώ δεν χρειάζεται η ηλικία να μειωθεί στον πρώτο χρόνο της ζωής».

Η καθηγήτρια Νεογνολογίας στο Βσιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, Ανν Γκρινοφ, κατά τη διάρκεια του Workshop αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προφύλαξης των πρόωρων νεογνών έναντι του ιού του αναπνευστικού συγκυτίου (RSV), τονίζοντας ότι «η πρόληψη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Παιδιατρικής Ιολογίας».

Η καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand της Νότιας Αφρικής, Άννα Κραμβις, αναφέρθηκε στην κάθετη μετάδοση των ιών της ηπατίτιδας B και C από τη μητέρα στο νεογνό, η επίκουρη καθηγήτρια Ιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αγγελική Μελίδου,  αναφέρθηκε στον ενδορινικό αντιγριπικό εμβολιασμό, η παιδοακτινολόγος Γεωργία Παπαϊωάννου, διευθύντρια Παιδιατρικής Ακτινολογίας του Νοσοκομείου«Μητέρα», παρουσίασε το ρόλο των νέων απεικονιστικών μεθόδων στις ιογενείς λοιμώξεις στα νεογνά, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Βίβιαν Κοροβέση, ανέλυσε την αξία των προβιοτικών στην πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά, ο παιδίατρος Ιωάννης Μαμμάς, διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συντονιστής της Ομάδας Μελέτης Παιδιατρικής Ιολογίας αναφέρθηκε στην αξία της Παιδιατρικής Ιολογίας στην ιατρική εκπαίδευση, ενώ οι παιδοεντατικολόγοι Χρύσα Κουτσαυτίκη και Αλεξία Παπαθεοδωροπούλου από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ανέλυσαν την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr