Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής με την ταυτότητα φύλου

Ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής με την ταυτότητα φύλου

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι πιέσεις για αλλαγές, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για τα 15 έτη, συνεχίζονται τόσο από την πλευρά των ΑΝΕΛ, όσο και από την πλευρά της ΝΔ. Προς το παρόν, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ.Κοντονής δεν έχει ανακοινώσει αλλαγή στο ηλικιακό όριο. Ποια στάση θα τηρήσουν τα άλλα κόμματα. Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή.

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την
ταυτότητα φύλου στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι πιέσεις για αλλαγές,
ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για τα 15 έτη, συνεχίζονται τόσο από
την πλευρά των ΑΝΕΛ, όσο και από την πλευρά της ΝΔ, που κατέθεσε και σχετική τροπολογία. Προς το παρόν,
πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δεν έχει ανακοινώσει αλλαγή στο ηλικιακό όριο, αν και κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση.


Στη γραμμή της Εκκλησίας ο Αδωνις

Υπέρ των θέσεων της Εκκλησίας τάχθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, κατηγορώντας όσους ασκούν κριτική εναντίον της Ιεράς Συνόδου για «ρατσιστικά σχόλια».

«Δηλαδή, ζούμε σε μια χώρα που άπαντες μπορούν να έχουν άποψη, σεβόμαστε δικαιώματα των διεμφυλικών -και καλά κάνουμε- αλλά αρνούμαστε το δικαίωμα στην Εκκλησία, στην Ιερά Σύνοδο, να εκφράσει άποψη για ζητήματα που πρωτίστως την αφορούν, δηλαδή για ζητήματα της πίστεως» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και επισήμανε: «Εμείς πιστεύουμε και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας, ως ορθόδοξοι χριστιανοί. Εσείς που είστε διακηρυγμένοι άθεοι, εσείς που ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι είναι άθεος, πήγε στο Άγιο Όρος και έμεινε δέκα λεπτά με την εικόνα. Δηλαδή, εγώ άμα σέβομαι την άποψη της Εκκλησίας, το κάνω για τις ψήφους και ο Τσίπρας δηλωμένος άθεος που έμεινε δέκα λεπτά με την εικόνα της Εκκλησίας, δεν το κάνει για τις ψήφους;» είπε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό.

«Αθεοι είστε και δεν έχετε δικαίωμα εσείς να μιλάτε για την Εκκλησία. Για την Εκκλησία έχουμε δικαίωμα να μιλάμε εμείς που την σεβόμαστε και την αγαπάμε» ανέφερε λάβρος ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Εσείς δεν έχετε καμία δουλειά με την Εκκλησία» και απευθυνόμενος μάλιστα στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή είπε «Αν είσαι άθεος κύριε Κοντονή να βγεις και να το υπερασπιστείς, όχι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».

Άμεση η ήταν η απάντηση του κ. Κοντονή ο ο οποίος είπε «δεν θα κάνω θεολογική συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη για τα θέματα που έθεσε περί Ιεράς Συνόδου, αθείας κλπ. Εμείς είμαστε με την Οκτωβριανή επανάσταση. Δεν είμαστε με τον Στάλιν Αυτό το κατάλαβαν μέχρι και Εσθονοί βουλευτές και μας έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή. Εσείς εδώ, το έχετε καταλάβει;» και πρόσθεσε «από το 1968 σε αυτή τη χώρα υπήρχε το ΚΚΕ εσωτερικού, το οποίο έδινε αγώνα για σοσιαλισμό με ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινο πρόσωπο».
«Ο κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός είναι μια απελευθερωτική ιδεολογία που δυσφημίστηκε τα χρόνια του Στάλιν, -μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη και για δεξιά παρέκκλιση γιατί βάζει τις σχέσεις παραγωγής πάνω από τις κοινωνικές σχέσεις» κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Η συζήτηση ξεκίνησε με τους εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να εκφράζουν διαμετρικά αντίθετες
απόψεις και να καταλογίζουν πολιτικές σκοπιμότητες ο ένας στον άλλο.

Συγκεκριμένα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ανέτα Καββαδία, έκανε λόγο για σημαντικό νομοσχέδιο, που έρχεται να θεραπεύσει παραβιάσεις θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και να βάλει τέλος στους «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Παράλληλα, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν και κυρίως κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ακραίες, συντηρητικές και ομοφοβικές απόψεις.

Η κ. Καββαδία χαρακτήρισε την άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ως «εντυπωσιακή κίνηση κυνισμού και περιφρόνηση του Κοινοβουλίου» σημειώνοντας, ότι περιμένουμε να δούμε πώς θα συμβιβάσει τις μετριοπαθείς απόψεις με τις ακραίες ομοφοβικές αντιλήψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της.

Αιχμές όμως άφησε, χωρίς να κατονομάσει, και για τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι κινδυνολογίες είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν για τον πολιτικό γάμο και για το σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς όμως να δικαιωθούν.

«Η αντιπαράθεση δεν αφορά τις δεδομένες ιδεολογικές μας διαφορές, αλλά τις σύγχρονες αντιλήψεις με το σκοταδισμό.
Εμείς θέλουμε αυτές οι μειοψηφίες να μπορέσουν να βγουν από το σκοτάδι στο φως και να διεκδικήσουν την καθημερινότητά τους με το όνομα που θέλουν» επεσήμανε.

Σχολιάζοντας δε τις αντιθέσεις για το όριο ηλικίας, η κ. Καββαδία έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και κινδυνολογία, τονίζοντας ότι αποκρύβεται ότι εκτός από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, θα υπάρχει και διεπιστημονική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.

Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.

Σχολιάζοντας τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ελιγμούς, ενώ τόνισε ότι τίθεται σοβαρά υπό αίρεση η συνοχή και η δυνατότητα της συγκυβέρνησης.

«Το πολιτικό πρόβλημα είναι εσωτερικό σας ζήτημα. Όμως, η συζήτηση έχει ουσία. Και το νομοσχέδιο που φέρατε με το μανδύα του προοδευτισμού είναι μια απόπειρα ατελής και προσχηματική» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η στάση των άλλων κομμάτων

Ψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια ο εισηγητής του κόμματος, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, σημειώνοντας, πάντως, ότι επιφυλάσσεται για την κατάθεση προτάσεων και βελτιωτικών αλλαγών στην πορεία της συζήτησης.

«Το νομοσχέδιο αφορά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των διεμφυλικών ατόμων, δικαίωμα αυτονόητο για όλους τους πολίτες μίας ευνομούμενης χώρας, είτε πρόκειται για θρησκευτική ή εθνική ή σεξουαλική έκφραση» είπε ο κ. Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο ούτε επαναστατικό είναι, ούτε κάποια τεράστια αλλαγή φέρνει. Αναγνωρίζει ένα κενό και ρυθμίζει μία πραγματικότητα, την οποία ξέρουμε όλοι. Υπάρχουν στην κοινωνία άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσαρμονία με το φύλο τους και επιθυμούν την αλλαγή και πολλές φορές γίνονται θύματα ρατσισμού και βίας».

Ο κ. Μπαργιώτας σχολίασε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «μόλις εισήγαγε τη γνωστή μέθοδο που λέει «στρίβειν διά της αντιπροτάσεως» και υπαναχώρησε από τη θέση της εξαιτίας της πίεσης που είχε στο εσωτερικό. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το νομοσχέδιο και τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αλλάξει την ατζέντα και τη συζήτηση.

«Το έχουμε δει και άλλες φορές, το έχουμε δει με την ιθαγένεια, με το σύμφωνο συμβίωσης. Κάθε φορά που φαίνεται έντονα ότι η κυβέρνηση είναι ένας πολιτικός και ιδεολογικός αχταρμάς, ένα αριστεροδεξιό συνοθύλευμα διαφορετικών τάσεων, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια για αριστερή ρελάνς» τόνισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπογράμμισε ότι για τον χώρο που εκπροσωπεί, τη ΔΗΣΥ, δεν έχουν θέση οι πολιτικές δειλίες και όταν χρειάστηκε στο παρελθόν συγκρούστηκε με τους υπερσυντηρητικούς.

«Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής.

Όπως σημείωσε, το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου για αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα για τις περιπτώσεις εκείνες που για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση.

«Αυτή, όμως, η ατομική επιλογή χρειάζεται να βασίζεται σε αντικειμενικά, επιστημονικά κριτήρια, γιατί για να μπορέσει ένα διεμφυλικό άτομο να αντιμετωπίσει αυτήν τη ασυμβατότητα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χρειάζεται να έχει γνώση όλων των παραμέτρων και όλων των συνεπειών που συνοδεύουν την ατομική του απόφαση και αυτή η γνώση πρέπει να έρθει με επιστημονική και κοινωνική στήριξη και δεν αρκεί η ατομική εμπειρία. Δηλαδή χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη, φυσικά, η ιατρική επέμβαση. Αυτή είναι η θέση μας» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εξήγησε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Ο εισηγητής της ΧΑ Ε. Καρακώστας, τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή, ως η μοναδική δύναμη αντίστασης, καταψηφίζει αυτό το αντεθνικό τερατούργημα» και κάλεσε τους βουλευτές «να μη συνεργήσουν σε αυτήν τη νοσηρότητα που στρέφεται κατά της οικογένειας, κατά της κοινωνίας και κατά του έθνους». Κάλεσε, επίσης, τον ελληνικό λαό «να καταψηφίσει αυτούς που περιφρονούν τη βούλησή του και θέλουν να περάσει αυτό το ανοσιούργημα».

Tην καταψήφιση από την Ένωση Κεντρώων, του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, έκανε γνωστό ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιάννης Σαρίδης, ζητώντας την απόσυρσή του και καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, «ιδεοληψίες και σκοπιμότητες πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα που διχάζει την ελληνική κοινωνία» όπως είπε.

«Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων. Επιφέρετε ένα ακόμα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικογένεια πλήττεται πανταχόθεν. Η Ένωση Κεντρώων θα σταθεί σε κάθε ευκαιρία δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Ποτέ όμως δεν είπαμε, ότι εμείς θα στηρίξουμε παράλογα πράγματα. Πώς μπορεί στα 15 έτη το θέμα να είναι ψυχιατρικό και στα 18 να αντιμετωπίζεται ως απλή υπόθεση; Είναι παράλογο και ψεύτικο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρίδης.

Από την πλευρά του το Ποτάμι, δια του ειδικού αγορητή της, Γιώργου Μαυρωτά, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ επέκρινε όσους αντιτίθενται στην διασφάλιση των ανθρωπίνων ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για αλά καρτ λαϊκισμό και κενές στερεότυπες, φιλελεύθερες αντιλήψεις.

Τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας δεν κινδυνεύουν από την κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων μιας μικρής ομάδας. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν από την κακή μας οδική συμπεριφορά που ξεκληρίζουν οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.

Ακόμα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε, ότι δεν μπορεί τα θρησκευτικά δόγματα να είναι πάνω από τα κόμματα, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία έχει αποδείξει με το έργο της, ότι πιστεύει στην αλληλεγγύη και πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο της αυτό.

Αντίδραση Βούτση σε αποστροφή ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα

Την αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση προκάλεσε αποστροφή της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα στη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ταυτότητα φύλου, σύμφωνα με την οποία ορισμένες από τις απόψεις που ακούστηκαν στην αίθουσα, χρήζουν ψυχιάτρου και ψυχανάλυσης.

«Είναι δεδομένος και αυτονόητος ο σεβασμός στη συνάδελφο κυρία Παπαρήγα, απλώς θεωρώ ότι δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστη, τουλάχιστον από την πλευρά μου, μια άποψη, την οποία -όχι εκ παραδρομής από ότι φάνηκε- είπε. Θεωρώ δηλαδή, και είμαι σαφής, ότι δεν υπάρχουν απόψεις, οποιεσδήποτε απόψεις που ακούγονται στη συζήτησή μας που χρήζουν ψυχιάτρων ή ψυχιατρείων. Θέλω να είμαι πολύ σαφής» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης που ζήτησε τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία της κ. Παπαρήγα.

Το νομοσχέδιο δημιουργεί ανακούφιση σε όσους έχουν ανάγκη αλλαγής ταυτότητας φύλου, είναι θετικό ως προς το ότι δεν προβλέπει εγχείριση αλλαγής φύλου, αλλά «ως εκεί», είπε στην ομιλία της στην Βουλή, η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας στη συνέχεια, ότι η δυσφορία δεν λύνεται αυτόματα με την αλλαγή ταυτότητας φύλου, αλλά απαιτείται υποστήριξη πριν και μετά, με εξειδικευμένο προσωπικό στις κοινωνικές δομές και συλλογικότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά νομική αυταπάτη, διότι στηρίζεται στο ατομικό βίωμα, το οποίο λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν είναι αρκετό για να γίνει νόμος – και επισήμανε ότι η κυβέρνηση ταυτίζει το ατομικό βίωμα με το ατομικό δικαίωμα.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» για τη φιλολογία που αναπτύχθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αντιπερισπασμός στην ακραία φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και επίσης συνιστά «λαθρεμπόριο ιδεών», καθώς «όσο πιο δεξιά πάει η κυβέρνηση τόσο πιο αριστεροφανής εμφανίζεται».

Ανέφερε ότι η ΝΔ εξέφρασε ακραία αντιδραστικές απόψεις, ενώ απευθυνόμενη εκ νέου στην κυβέρνηση, είπε: «Χτίζετε έναν ιδεολογικό πολτό που διαφθείρει τις ριζοσπαστικές συνειδήσεις», προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση δεν τολμά να προχωρήσει στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, θεωρεί ακόμα την πορνεία ως επάγγελμα, ενώ η κρατική τηλεόραση είχε ως δεύτερη είδηση τον θάνατο του «παγκόσμιου προαγωγού» (του εκδότη του περιοδικού Playboy).

Η βουλευτής και πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συκοφαντεί και διαστρεβλώνει τις θέσεις του κόμματός της, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «συναντήθηκε» με τη ΝΔ, το Ποτάμι και τη ΧΑ και όλοι μαζί έκριναν τη δεκαετία του ’30, τη δεκαετία της κολλεκτιβοποίησης στη Σοβιετική Ένωση.

Επισήμανε ότι αν θέλει κανείς να μιλήσει για ορισμένους νόμους στην ΕΣΣΔ της δεκαετίας του ’20 και του ’30, η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με το 2017, αλλά με την αντίστοιχη νομοθεσία επί των ιδίων ζητημάτων με τα καπιταλιστικά κράτη.

Απαντώντας σε όσα είχε πει νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, η κ. Παπαρήγα τού υπέβαλε το ρητορικό ερώτημα «αν ντρέπεται (να μιλά για την Οκτωβριανή Επανάσταση) την ώρα που έχετε υπογράψει «χίλια» μνημόνια, έχετε γκρεμίσει κοινωνικά δικαιώματα, φιλάτε το χέρι του Πούτιν και ετοιμάζεστε να δώσετε όλη την Κρήτη στον Τράμπ».

«Είναι ντροπή και προσβολή» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Σημείωσε ότι ο 20ος αιώνας είναι «γεμάτος από αλλαγή ταυτοτήτων» και αναφέρθηκε στη σοσιαλδημοκρατία και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν, προσθέτοντας ότι «αλλαγή πολιτικής ταυτότητας σημαίνει συστηματική εξαπάτηση ενός λαού».

«Θρυμματίζετε την αριστερή συνείδηση και δημιουργείτε αδράνεια σκέψης που σημαίνει αδράνεια πράξης» κατέληξε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η Αλέκα Παπαρήγα.

Τοποθετήσεις βουλευτών

Για «αυτονόητο νομοσχέδιο σε μια χώρα ευρωπαϊκή σαν την Ελλάδα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «συμβάλει στην προώθηση αλλαγών σε προοδευτική κατεύθυνση».

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, επέκρινε τη στάση της συγκυβέρνησης, καταλογίζοντάς της μικροκομματικές τακτικές, ενώ έκανε λόγο για «κυνισμό της εξουσίας» αλλά και «για προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βωμό σκοπιμοτήτων».

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, προκάλεσαν οι αναφορές του περί συναλλαγής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και οι ισχυρισμοί του ότι υπήρξε στήριξη στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του «Noor 1», ώστε να στηριχθεί το νομοσχέδιο από τους βουλευτές του.

«Καμία συναλλαγή δεν έγινε και καμία συναλλαγή δεν υπάρχει…αφήστε τα συνομωσιολογικά. Είναι προμετωπίδα για να κρυφτείτε από αυτά που λέγατε στην Επιτροπή» αντέτεινε ο κ. Κοντονής.

Ταυτόχρονα, καταλόγισε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη καφενειακή και μικροκομματική στάση, καθώς, όπως είπε, ενώ έλεγε ότι συμφωνεί με το νομοσχέδιο, δήλωνε ότι δεν θα το ψηφίσει αν δεν υποστηριχθεί από τους ΑΝΕΛ.

«Εμείς δεν στερούμε από κανένα το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος της Αριστεράς. Εσείς έχετε επιλέξει να είστε τώρα στο ΠΑΣΟΚ. Αφήστε αυτούς που έχουν ιστορική διαδρομή στην Αριστερά να μιλάνε και μην τους προσβάλλετε» συμπλήρωσε ο κ. Κοντονής.

«Εμείς, σε αντίθεση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση καταψήφιζε κάθε προοδευτικό βήμα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, στηρίζουμε όλα τα νομοσχέδια. Αν θεωρείτε μικροκομματική το μήνυμα στη κοινωνία ότι περνάνε με τη δική μας ψήφιση, δεν σας καταλαβαίνω. Να έχετε σεβασμό όταν μιλάτε για το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που ανασυγκροτούν τον χώρο της Κεντροδεξιάς» αντέτεινε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

O Ε’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κρεμαστινός, σε συνέντευξή του δήλωσε, ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με τη σημερινή του μορφή.

Για πλήρη απόσταση του «γενικόλογου ιεραποστολισμού», στον οποίο επιδίδεται εσχάτως ο πρωθυπουργός και των έργων του, που άπτονται της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Απαντώντας στο κάλεσμα του πρωθυπουργού, να ακολουθήσουν τα κόμματα το ευρωπαϊκό ρεύμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, είπε πως μόλις πέντε χώρες ακολουθούν το κυβερνητικό παράδειγμα της Ελλάδας.

Ο κ. Δένδιας σχολίασε και της αναφορές του Σταύρου Κοντονή στην ΝΔ λέγοντας: Κλαίει για την ΝΔ ο κ υπουργός γιατί δεν ακολουθούμε το φωτεινό παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή; Σοβαρά εσείς ήρθατε να μας υποδείξετε πως θα ακολουθήσουμε την πολιτική κληρονομία του Κωνσταντίνου Καραμανλή; Για τα 40 χρόνια που κατέστρεψαν την Ελλάδα, τον Καραμανλή τον έχετε μέσα ή έξω; Και αν σε αυτά τα χρόνια προσθέσετε και αυτά του Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο ο πρωθυπουργός γράφει διθυραμβικά άρθρα, τα 40 πως προστίθενται ή από τι αφαιρούνται; Έχετε σημαίες ευκαιρίες για ότι χρειάζεστε; έχουμε αυτές τις αρχές και αν δεν σας αρέσει έχουμε και άλλες αρχές. Τί είναι αυτά, που νομίζετε ότι μιλάτε σε ιθαγενείς; Εσείς θα μας πείτε πως θα προστατέψουμε την πολιτική κληρονομία του ιδρυτή μας;.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, παρατήρησε πως εδώ υπάρχει και ένα θέμα δεδηλωμένης, «ένα πολιτικό ζήτημα πέρα και έξω από την κυβέρνηση» και «ξεκαθάρισε» ότι «τελείωσε ο κοινοβουλευτικός λαθρεπιβατισμός και η κοινοβουλευτική λαθρεπιβίβαση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024