
Βουτιά στο τουρκικό χρηματιστήριο στη σκιά της κρίσης με τις ΗΠΑ
Σε ελεύθερη πτώση οδηγείται το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, παρά τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνηση και της Κεντρικής Τράπεζας να ελέγξουν τις επιπτώσεις στην οικονομία της διπλωματικής κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μέση απώλεια της τουρκικής λίρας υπολογίζεται στο 4%.
Σε ελεύθερη πτώση οδηγείται το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, παρά τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνηση και της Κεντρικής Τράπεζας να ελέγξουν τις επιπτώσεις στην οικονομία της διπλωματικής κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μεσημέρι της Δευτέρας ο δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου σημείωνε πτώση 3,66%, αφού προηγουμένως είχε πέσει μέχρι και 4,67%, στις 99.271 μονάδες.
Σημαντική είναι και η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας, η ισοτιμία της οποίας έφθασε σε ιστορικό χαμηλό ως προς το ευρώ, με το 1 ευρώ να ανταλλάσσεται έναντι 4,4887 λιρών. Η ισοτιμία του δολαρίου επίσης εκτινάχθηκε στις 3,78 λίρες. Η μέση απώλεια της τουρκικής λίρας υπολογίζεται στο 4%.
Αφορμή για τη νέα διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αγκυρα αποτέλεσε η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το βράδυ της Κυριακής, να «παγώσει» τη χορήγηση βίζας από τα αμερικανικά προξενεία στην Τουρκία, με εξαίρεση τη μεταναστευτική βίζα. Λίγες ώρες αργότερα ανάλογη απόφαση ως αντίποινα ανακοίνωσε για τους αμερικανούς πολίτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την αμερικανική αντίδραση προκάλεσε η σύλληψη από τις τουρκικές αρχές τουρκικής καταγωγής εργαζόμενου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι είχε επαφές με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τον πρόεδρο Ερντογάν ο ιθύνων νους της περυσινής απόπειρας πραξικοπήματος. Το πρωί της Δευτέρας η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε της σύλληψη και δεύτερου εργαζόμενου του αμερικανικού προξενείου.
Γιάννης Μανδαλίδης
in.gr
- Τούχελ: «Η Αγγλία έχτισε περισσότερα σε όλο το Μουντιάλ από όσα έχασε σε 30 λεπτά»
- Οι πρώτοι ινφλουένσερ στον κόσμο ήταν Γάλλοι, εμφανίστηκαν μετά την Επανάσταση και «μπέρδεψαν» τις τάξεις
- Μεσσηνία: Στον εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες για κατ’ εξακολούθηση εμπρησμούς
- Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 66χρονος βίασε τη σύντροφό του μέσα στο διαμέρισμα της
- Μουντιάλ 2026: Όμορφες εικόνες, φίλαθλοι της Αργεντινής και της Ισπανίας τραγουδούν μαζί πριν τον τελικό (vid)
- Βιασμοί, trafficking και πορνογραφία ανηλίκων οι κατηγορίες των «επαγγελματιών» μισογυνισμού Άντριου και Τρίσταν Τέιτ
