Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα μετέωρα βήματα της κυβέρνησης Τσίπρα προς την τρίτη αξιολόγηση

Τα μετέωρα βήματα της κυβέρνησης Τσίπρα προς την τρίτη αξιολόγηση

Μόλις 15 από τα 95 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν έως τις αρχές Δεκεμβρίου, έχουν κλείσει ή θεωρούνται ώριμα για να ολοκληρωθούν, με αποτέλεσμα οι κίτρινες κάρτες να πέφτουν βροχή από την πλευρά των δανειστών.

Γκολ από τα αποδυτήρια κινδυνεύει να δεχθεί η κυβέρνηση δυο εβδομάδες πριν από την έναρξη των επίσημων συνομιλιών με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση. Στον κατάλογο των 95 προαπαιτουμένων τα οποία θα πρέπει να κλείσουν έως τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις εντολές του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, μόνο 15 θεωρούνται κλεισμένα ή πολύ ώριμα για να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ οι κίτρινες κάρτες από την πλευρά των δανειστών για καθυστερήσεις και άστοχες κινήσεις πέφτουν βροχή.

Το νομοσχέδιο Σπίρτζη για τα ταξί επεστράφη από τους δανειστές ως απαράδεκτο για την ελεύθερη αγορά και διαμηνύθηκε να μην κατατεθεί μέχρι να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη τους για καθεμία από τις προωθούμενες διατάξεις.
Οι καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό χαρακτηρίστηκαν «σύμβολο κωλυσιεργίας» από ευρωπαίο αξιωματούχο, ενώ η λίστα των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ άγεται και φέρεται ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες από τον περασμένο Ιούλιο, όταν και θα έπρεπε με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις να έχει κλειδώσει. Τον Οκτώβριο θα έπρεπε να τρέχει ήδη το λεγόμενο market test, το τσεκάρισμα του ενδιαφέροντος της αγοράς δηλαδή για την πώληση των συγκεκριμένων μονάδων. Ακόμα όμως οι δύο πλευρές δεν τα έχουν βρει καθώς, όπως παρατηρεί στέλεχος με γνώση των διεργασιών, «η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει σαπάκια και οι δανειστές θέλουν φιλέτα». Η παράμετρος ΓΕΝΟΠ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, ούτε και οι πολιτικές ενστάσεις που θεωρείται βέβαιο πως θα ανακύψουν στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ αν αποφασιστεί τελικά η κυβέρνηση να ενδώσει στις πιέσεις των δανειστών.

Για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, βασικό παραδοτέο του Οκτωβρίου με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα –θα έπρεπε να έχει γίνει από το καλοκαίρι -, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν, στους κόλπους των δανειστών υπάρχουν επιφυλάξεις. Αξιοσημείωτες καθυστερήσεις άλλωστε καταγράφονται από τους δανειστές στην έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, στον επανυπολογισμό των συντάξεων αλλά και των εισφορών των μη μισθωτών με βάση τα πραγματικά εισοδήματα του 2016, αλλά και στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, με τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων να αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο ιδιαίτερου δημοσιονομικού ενδιαφέροντος. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού και οι επιδράσεις των καθυστερήσεων στην πληρωμή 300.000 κύριων – επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ κάθε άλλο παρά απαρατήρητες περνούν από τους δανειστές. Ακόμα και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος Οκτωβρίου, το στόρι γίνεται για μια ακόμα φορά θρίλερ. Μέχρι την τελευταία στιγμή, τα συναρμόδια υπουργεία τρέχουν για να προλάβουν στόχους και προθεσμίες, με τον ΕΦΚΑ να εκκαθαρίζει συντάξεις ακόμα και το Σαββατοκύριακο και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να επιστρέφει σωρηδόν φόρους ακόμα και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024