Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαντορινιός: Θα αποδοθούν ευθύνες για το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Σαντορινιός: Θα αποδοθούν ευθύνες για το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε πως θα αποδοθούν ευθύνες για την ρύπανση στις ακτές της Αττικής που προκάλεσε η βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ», ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων και στις αλλαγές που προωθούνται για τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

Για τη διερεύνηση κάθε πτυχής του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο Σαρωνικό δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος είναι επικεφαλής του Συντονιστικού για την έρευνα του συγκεκριμένου συμβάντος, το οποίο προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στις ακτές της Αττικής.

«Όπως έχουμε διαμηνύσει, σε όλους τους τόνους, τόσο ο υπουργός, όσο και εγώ, θα διερευνηθεί κάθε πτυχή του συμβάντος και θα αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές αποδειχθούν» σημείωσε ο κ. Σαντορινιός σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο οποίος υποστήριξε πως αναφορικά με την επιχειρησιακή διαχείριση του ναυαγίου και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, δεν θεωρεί ότι κάτι πήγε στραβά. «Άλλωστε, αυτό το αποδεικνύουν και συγκρίσεις με παλαιότερα ναυάγια» πρόσθεσε.

Για τις έρευνες και την απόδοση ευθυνών για το ναυάγιο ο υφυπουργός σημείωσε πως έχει ήδη διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση και αναμένονται τα συμπεράσματα, ενώ για το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας με τον διευθυντή του Διεθνούς Ταμείου Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από πετρέλαιο, λέγοντας πως «διερευνάται πολύ σοβαρά να γίνει τοπικό γραφείο για αιτήσεις αποζημιώσεων που θα διευκολύνει πάρα πολύ τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και βρίσκονται στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

«Τα απαραίτητα έγγραφα που θα χρειαστεί να καταθέσουν οι αιτούντες και η όλη διαδικασία αποζημιώσεων, περιγράφονται σε εγχειρίδιο οδηγιών που έχει το ίδιο το ταμείο και που έχει διαμορφωθεί μετά από εμπειρία πολλών ετών. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν διαχειριστεί πολλά ναυάγια και πολύ μεγαλύτερα σε έκταση καταστροφής. Όποιος προτίθεται να κάνει αίτηση, πρέπει να αποδείξει με στοιχεία ότι έχει πάθει ζημιά. Δεν μπορεί να πάει ο οποιοδήποτε να πάει να ζητήσει αποζημίωση, επειδή δεν έκανε μπάνιο για παράδειγμα» συμπλήρωσε ο κ. Σαντορινιός.

Τέλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας έκανε αναφορά και στις αλλαγές του τρόπου ελέγχου και έκδοσης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας των πλοίων, τονίζοντας πως «ο ρόλος της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων αναβαθμίζεται, καθώς πλέον ως Αρχή θα ελέγχει αυτούς που θα εκδίδουν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για τα δεξαμενόπλοια και για τα υπόλοιπα πλοία, δηλαδή τους ελληνικούς νηογνώμονες στους οποίους ζητάμε, επίσης, να αναβαθμιστούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ο έλεγχος αξιοπλοΐας των πλοίων θα γίνεται από τους Νηογνώμονες και θα υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο από τον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων του υπουργείου».

Τέλος, όσον αφορά το… μέλλον του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ο υφυπουργός υποστήριξε πως στόχος είναι το πλοίο να ανελκυσθεί και «να αποτελέσει το πρώτο παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ναυάγια που υπάρχουνε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Πειραιά».

in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024